Hlavní obsah

Dva pacienti s prasečí chřipkou zůstávají nadále v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Extrémně kritický zůstává zdravotní stav dvou pacientů, kteří se léčí s prasečí chřipkou v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Podle ošetřujícího lékaře je jejich stav stále velmi vážný, řekla mluvčí nemocnice Petra Pekařová. Muž a žena leží na oddělení ARO a jsou napojeni na přístroje. Oba mají těžký zápal plic, dostávají antivirotika a záleží teď na jejich organismu, jak se s infekcí vypořádá.

Foto: Igor Šefr, Právo

Dvě složky antivirotika proti viru H1N1

Článek

"Nejsou na tom moc dobře, ani ošetřující lékař si netroufá odhadnout vývoj," řekla mluvčí s tím, že aktuálně to nevypadá u obou pacientů na nějaké radikální zlepšení, ale ani na zásadní zhoršení. Stav se nemění.

Muž i žena patří do rizikové skupiny chronických pacientů, muž je obézní kardiak, žena je rovněž obézní. Pacienti s touto zátěží jsou při chřipce více ohroženi komplikacemi. I proto právě jim radí lékaři očkování.

Mluvčí připomněla, že případů prasečí chřipky má nemocnice i několik do roka. Varovala proto před panikou, epidemie prasečí chřipky v ČR není.

Podle předvánoční zprávy Národní referenční laboratoře pro chřipku v Česku ani v Evropě letos chřipková epidemie zatím nepropukla. Počet nakažených ale už začíná zvolna stoupat. U části pacientů jde o infekci virem prasečí chřipky.

Prasečí chřipka (H1N1) se objevila poprvé na jaře 2009 v Mexiku. Na planetě se jí pak nakazily statisíce lidí, tisíce zemřely. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila pandemii a doporučila výrobu vakcíny, kterou farmaceutické firmy rychle připravily. O očkování ale byl malý zájem a vlády se začaly očkovacích dávek zbavovat.

WHO pak čelila kritice za to, že nebezpečí přecenila a byla pod vlivem výrobců vakcíny. Pandemie v roce 2009 podle odborné studie ale nakonec zabila na celém světě čtvrt až půl miliónu lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám