Hlavní obsah

Exministr školství Dobeš zachraňuje vládu, sehnal Nečasovi loajální poslance

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) je podle všeho zachráněna. Na pomoc jí v pátek přispěchal bývalý véčkařský poslanec a exministr školství Josef Dobeš. Ten Právu potvrdil, že k sobě sehnal nejméně dalších osm poslanců ochotných podporovat kabinet až do řádných voleb v roce 2014. Dodal, že nejvhodnějším ministrem obrany by byl Vlastimil Picek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Picka v pátek do funkce prvního náměstka na obraně vrátil premiér Nečas, kterého týž den prezident Václav Klause pověřil vedením resortu po odvolané Karolíně Peake.

Dobeš své poslanecké úlovky oznámil dva dny poté, co pomohl vládě protlačit daňový balíček i rozpočet, z něhož 800 miliónů získal na sport. Už několik měsíců zakládá politické Hnutí pro sport, s nímž se chce ucházet o hlasy voličů v roce 2014.

„Rýsuje se dohoda zhruba devíti, možná více poslanců napříč politickým spektrem, včetně některých opozičních. Ti by v této uměle vyvolané krizi byli ochotni podpořit vládu. Jinými slovy nahradit lavírující a intrikující poslance LIDEM,“ řekl Dobeš.

Podle něj by už vláda nemohla dělat velké reformy, ale prosadila by jen několik přesně definovaných úkolů, jako zákon o úřednících či na podporu sportu. „Skupina by zvažovala podporu koalice nejlépe do řádných voleb v květnu 2014,“ dodal poslanec.

Za Dobešem jdou Doktor nebo Kočí

Právo zjistilo, že Dobešovi se upsalo nejméně osm nezařazených poslanců – exvéčkaři Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka, Milan Šťovíček, exčleni ODS Pavel Bém, Michal Doktor a dva poslanci, kteří v dubnu odešli s Peake, ale nejsou členy LIDEM – Radim Vysloužil a Martin Vacek. Ten však svoji podporu Dobešovi nepotvrdil a ve čtvrtek Právu řekl, že bude „podporovat vládu do doby, co bude naplňovat programové prohlášení“.

Spekulovalo se i  bývalém členu ODS Radimu Fialovi, který však popřel, že by kdy s Dobešem o podpoře vládě hovořil.

Právu se také podařilo zjistit, že se Dobeš snažil přemluvit i další poslance VV, v minulosti se v souvislosti s podporou vládě mluvilo o Davidu Kádnerovi či o Ottovi Chaloupkovi. Šéf véček Radek John i jeho zástupkyně Kateřina Klasnová tvrdí, že od nich k Nečasovi nepřeběhne ani myš.

Zatím pat 99:99

Spekuluje se rovněž, že věrná vládě by mohla zůstat poslankyně LIDEM Jana Suchá. Její stranická kolegyně Lenka Andrýsová v pátek vyjádřila naději, že se „situace uklidní a koalice bude pokračovat v práci“.

Ve Sněmovně se zatím rýsuje pat 99:99. Nyní má ODS s TOP 09 celkem 90 poslanců. I s Dobešovými devíti zákonodárci by k většině 101 křesel, která je potřebná pro přehlasování prezidentského či senátního veta, chyběly dva hlasy.

Opozice pro vyslovení nedůvěry vládě potřebuje 101 hlasů, má ale rovněž jen 99, pokud by šest členů LIDEM a jedenáct véčkařů hlasovalo jednotně s levicí proti vládě. ČSSD má 54 poslanců, komunisté 26 mandátů a NS-LEV 21 dva.

Vládě pro důvěru stačí nadpoloviční většina přítomných.

Do hlasování by zatím nemohl zasáhnout vazebně stíhaný David Rath, jazýčkem na vahách by mohl být Roman Pekárek pravomocně odsouzený na pět let za korupci. Ten si přerušil členství v ODS a váhá, zda vůbec bude do Sněmovny docházet.

Dobeš chce Picka ministrem obrany

V pátek Dobeš uvedl, že kromě podpory Nečase by skupina poslanců chtěla „stabilizovat“ i ministerstvo obrany. „To by měl řídit nestraník, profesionál, civilista, bývalý generál, a tím je jedině Picek,“ řekl Právu.

Pickovo odvolání nesl nelibě nejen Nečas, ale i prezident Klaus, jehož vojenskou kancelář Picek řídil. A Klaus označil Dobeše za nejlepšího polistopadového ministra školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiér nemohl být příčetný, míní Gazdík

Čtvrteční bleskové odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) z pozice ministryně obrany koaliční partnery překvapilo. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 STAN...

Osm dní ministryně obrany Peake

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) vydržela v čele ministerstva obrany osm dní. Když ji minulou středu prezident spolu s dalšími dvěma ministry jmenoval,...

Výběr článků

Načítám