Hlavní obsah

Půl miliónu korun našli úředníci v bytech zemřelých bez dědiců

Právo, Rudolf Voleman

Málokomu se v životě přihodí, že by našel jen tak větší obnos peněz. O to větší překvapení zažili v uplynulých týdnech úředníci spravující majetek státu na Chebsku. Při prohlídce a následném vyklízení jednoho z domů v Lubech nedaleko Chebu objevili ve skříni pod ložním prádlem v koženkovém pouzdře zhruba 290 tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

To se může stát, ale je jen těžko k uvěření, že hned druhý den v papírové krabici na poličce v jiném rodinném domě v Mariánských Lázních našli uložených dalších 212 tisíc korun.

Suma přesahující dohromady půl miliónu korun stejně jako oba rodinné domy se staly majetkem státu. Jejich původní majitelé totiž zemřeli a neměli potomky ani jiné příbuzné, kteří by pozůstalost zdědili.

Poctivost pracovníků Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Chebu, kteří statisíce korun našli a odevzdali státu až po dědickém řízení, v kterém se o penězích nevědělo, je opravdu úctyhodná.

„To, co pronesl v úžasu náš slušně vychovaný kolega, když se z naditého a evidentně často používaného koženkového pouzdra začala na zem sypat hromada většinou tisícovek, se ani nedá publikovat,“ popisoval s případem obeznámený zaměstnanec chebského úřadu pro správu majetku státu.

Padající stovky bankovek neudržely na nohou úřednici, která rodinný domek ve velmi zanedbaném stavu rovněž vyklízela. Musela si sednout. „Už je pak ani příliš nepřekvapilo, když našli ve vedlejší komodě pár zlatých prstenů, náušnic a přívěsků a navíc stříbrné hodinky,“ dodal.

Nebyla ani jedna závěť

Poctiví úředníci nezaváhali a naskládali peníze a šperky do igelitových tašek a odvezli je do chebského úřadu. „Po příjezdu vysypali peníze na sklizený úřednický stůl a zavolali mě. Byla jich opravdu hromada,“ uvedl ředitel chebského ÚZSVM Michael Karas s tím, že peníze poté uložili do trezoru. „Jednalo se o částku 290 tisíc korun. Co je na tom navíc zajímavé, že takovou hodnotu neměla ani nemovitost, ve které byly peníze nalezeny,“ dodal Karas.

Sousedé v Lubech by tak vysokou částku u muže, kterého spíše považovali za sociální případ, nečekali. „Nedbal příliš o sebe a ani o dům se nestaral, takže ten spíš připomínal ruinu,“ uvedl soused.

Hned druhý den nato měli namířeno úředníci chebského ÚZSVM do Mariánských Lázní k vyklizení dalšího rodinného domu. „K vyřízení jela úřednice, která byla svědkem nálezu peněz v Lubech. Na jedné z horních polic v domě přitom objevila krabici, v které bylo poskládáno celkem 212 060 korun,“ popisoval úředník.

Karas Právu potvrdil, že v obou případech musel úřad požádat notáře o dodatečné dědické řízení. I v případě mariánskolázeňské se ale dědic nenašel ani dodatečně.

Bohužel ani jeden z majitelů rodinných domů před svou smrtí nesepsal závěť. Přestože oba museli vědět, že nemají příbuzné, kteří by měli na jejich majetek po smrti nárok, takže ten propadne státu.

„Mohli peníze napsat třeba na domov důchodců nebo na jiné humanitární účely, kde by byly účelně vynaloženy,“ konstatoval muž obeznámený s případem. „Takové případy, kdy umírají lidé bez příbuzných a závěti, se bohužel v poslední době množí,“ dodal ředitel Karas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám