Hlavní obsah

Česko zasypal sníh, silničáři nestíhají

Právo, Novinky, koc, vor

Varování meteorologů se vyplnilo. Česko postupně od západu zasypal v neděli sníh. Problémy mají hlavně řidiči. Kolaps dopravy se ale nekonal, v neděli totiž nesmí jezdit kamióny.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Silničáři při práci

Článek

Husté chumelení zasáhlo v neděli odpoledne taky Ústecký kraj, na vrcholcích Krušných hor navíc fouká silný vítr. Sněžení snižuje viditelnost a i na hlavních silničních tazích leží vrstva sněhu, která vesměs klouže. Silničáři jsou v terénu v plné síle, přesto nestačí sníh z vozovek sklízet. Silničáři proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrností.

Přibývá dopravních nehod, žádné však zatím nejsou vážného charakteru. Policie v podvečer řešila dvě havárie na silnici I/8 u Velemína a Bořislavi, další nehoda byla hlášena na silnici 27 u Blšan.

Zhruba od poledního v Karlovarském kraji permanentně a hustě sněží, takže už napadlo více než deset centimetrů sněhu. Fouká vítr, takže se navíc tvoří sněhové jazyky a v horách závěje. To vše zásadně komplikuje dopravu na silnicích.

„Doporučujeme všem, aby raději vůbec nevyjížděli,“ uvedl dispečer zimní údržby silnic v Karlových Varech. „Všechna naše technika jezdí, ale prostě nestíháme, protože silnice hned za pluhy zapadají novým a novým sněhem,“ popisoval dispečer. „Situace je špatná v celém kraji,“ dodal.

Kolona aut uvízla po 16. hodině kvůli zasněžené silnici například v kopci mezi Loktem a Novým Sedlem na Sokolovsku. „Stojí tady několik aut a nemohou se hnout. Silnice je zcela zasněžená,“ dovolávala se pluhu se sypačem řidička z Karlových Varů, která se vracela z Lokte z trhů. „Cesta je opravdu hrozná,“ popisovala situaci u Bochova na hlavním tahu mezi Karlovými Vary a Prahou řidička jedoucí vyzvednout děti. „Projet se ale dá, i když s největší opatrností,“ dodala řidička.

„Všechny autobusy dnes vyjely, ale nikomu nemůžeme vzhledem k počasí zajistit, že taky včas dorazí do cílové stanice,“ uvedl dispečer na karlovarském dolním nádraží. „Může to být se zpožděním deset minut, půl hodiny, ale když narazí někde na cestě na bouračku, tak to může být mnohem víc,“ dodal dispečer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám