Hlavní obsah

Kandidáti na Hrad pohořeli ve znalostech z obrany, správně odpověděli jen jednou

Právo, Jan Rovenský

Kolik má česká armáda vojáků, kolik je aktivních generálů, jaký má obrana rozpočet či jaké výročí bude mít NATO příští rok v Afghánistánu? Prezidentští kandidáti se při kvízu, který se týkal zahraniční a bezpečnostní politiky, pěkně zapotili. Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Jan Fischer, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman dokázali většinou správně určit jen to, že má Česko 14 nadzvukových stíhaček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidáti na prezidenta ČR, zleva Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Jan Fischer, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman

Článek

Při pondělní debatě týkající se zahraniční a bezpečnostní politiky v pražském CEVRO institutu se čtyři otázky ukázaly jako pořádný oříšek pro potenciální prezidenty, kteří by na postu plnili funkci vrchního velitele vojsk.

Fakt, že ČR má 26 aktivních generálů (tabulkových míst je 47) zaskočil všechny. Dlouhý tipoval 90, Zeman 120, Fischer 60 a Dienstbier „desítky“. Nejblíže byl Sobotka s 30 generály.

Sobotka a Dlouhý byli nejblíže při odhadování rozpočtu na obranu, který na rok 2013 má být 42,05 miliard. Oba tipovali čtyřicet miliard, Dienstbier 38 miliard, Zeman 45 a Fischer 60 miliard.

Až na Fischera ani jeden kandidát nevěděl, že příští rok bude desetileté výročí mise NATO v Afghánistánu. Potíže měli všichni také s otázkou, kolik má česká armáda vojáků – těch je nyní 21 224. Nejblíž byl opět Sobotka společně s Fischerem, kteří tipovali 30 tisíc, následováni Zemanem (35 tisíc) a Dlouhým (50 tisíc). Dienstbier tipnul, že máme „desítky tisíc“ vojáků.

Za vlast by položili život

Prezidenti se vyjadřovali například k nezávislosti Kosova, kromě Fischera by zemi ani jeden kandidát neuznal. Dienstbier byl zase jediný z diskutujících, který nesouhlasil s postupem ČR, která hlasovala proti přidělení pozorovatelského statusu Palestiny v OSN.

Sobotka by byl naopak jediný, který by bez problémů nechal Gruzii vstoupit do NATO. Všichni kandidáti se naopak shodli na nutnosti stíhaček, Dienstbier, Dlouhý a Zeman by rádi do budoucna viděli celoevropské nadzvukové letectvo. Všichni kandidáti v případě, že by se dostali na Hrad, by také navštívili české vojáky v Afghánistánu.

Na dotaz, zda by byli ochotni za vlast položit život, Dlouhý odpověděl, že ano, ale „kdy a jak“ je otázka. Dienstbier uvedl, že ano, že by prezident měl projevit odvahu v extrémních situacích, ale že záleží na okolnostech. Zeman varoval před heroickými gesty, podle něj v extrémních situacích by ale i politik měl vzít v případě potřeby do ruky pušku a střílet.

Sobotka uvedl, že těžko soudit, jak by se člověk zachoval během války, ale že je někdy potřeba jít do krajní polohy. Fischer řekl, že by prezident měl chránit demokratické hodnoty. „Samozřejmě bych přijal úřad s vědomím, že budu muset jednat zodpovědně a i s odpovědností nejvyšší,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám