Hlavní obsah

Armádu má posílit až pět tisíc aktivních záložáků, dostanou víc peněz

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až pětinu budoucí české armády by mohli tvořit tzv. aktivní záložáci neboli rezervisté. Ti by měli nahrazovat nedostatek profesionálních vojáků v případě živelních, průmyslových katastrof nebo při válečném ohrožení. Mohli by vyjíždět i do zahraničních misí.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Odstupující ministr obrany Alexandr Vondra vyznamenává příslušníky vrtulníkové jednotky v Lipníku

Článek

Předpokládá to koncepce aktivních záloh, kterou v pondělí předloží Bezpečnostní radě státu odstupující ministr obrany Alexandr Vondra. Koncepce počítá s vytvořením až pětitisícové armády rezervistů. Ti by měli vypomáhat 20 tisícům profesionálních vojáků.

V průměru 957 Kč čistého denně

V současnosti má armáda k dispozici 1200 mužů, kteří se o víkendech a v osobním volnu cvičí pod vedením profesionálů. „Jsou to srdcaři, kteří mají armádu rádi a kteří chtějí přiložit ruku k dílu,“ řekl Právu Vondra.

Je jich ale málo. Vondrův plán chce zvýšit motivaci záložáků, aby se do služby více hlásili, a také jejich zaměstnavatelů, aby je pouštěli na cvičení. Ta by se měla konat maximálně čtyři týdny v roce. Záložáci nyní dostávají za službu paušál 500 korun za měsíc. Tento příspěvek by se měl zdvojnásobit na tisíc korun měsíčně.

Zároveň by měli získávat během cvičení či nasazení za každý den mzdu srovnatelnou s platem vojáka z povolání na stejné úrovni. Podle materiálů ministerstva by to mělo být v průměru 957 korun čistého na den. Rozdíly budou dány hodností.

Firmám nově připadne náhrada

Novinka se týká i zaměstnavatelů, kteří pustí svého pracovníka na cvičení záloh. A také živnostníků, jichž je mezi rezervisty velká část. Dosud ani jedna skupina na žádnou náhradu nárok neměla.

Zaměstnavatelé a živnostníci by měli nově dostávat za nepřítomné záložáky 1675 korun na hlavu a den v případě neplánovaného cvičení. V případě plánovaných by firmám i živnostníkům náležela náhrada 1117 korun za den. Studenti, jichž je mezi rezervisty zhruba deset procent, nedostávají nic. Počítá se však s tím, že v případě zavedení poplatků za studium by část dostávali od obrany jako kompenzaci.

Podle propočtů ministerstva by se zavedení záloh finančně vyplatilo, protože náklady na jednoho profesionálního vojáka dosahují 500 tisíc ročně, na jednoho rezervistu mají činit okolo 90 tisíc ročně. Pětitisícová rezerva by tak ročně vyšla na 450 miliónů korun.

Rezervisté by také mohli nově nosit vycházkové uniformy i mimo reprezentační akce, mohli by používat rekreační zařízení ministerstva obrany a měli by nárok i na zdravotní péči v rozsahu jako vojáci. Záložáci by mohli během své služby v aktivních zálohách dosáhnout až na hodnost kapitána. A v případě, že by sloužili u vojenské policie, i na majora.

„Já to znám z Ameriky. Tam i některé vysoce postavené funkce v armádě vykonávají rezervisté,“ poznamenal Vondra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám