Hlavní obsah

Vyřazení tří kandidátů nahraje vedoucí dvojici Fischer Zeman

Novinky, val
Praha

Odmítnutí přihlášek tří prezidentských kandidátů, Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamury pomůže nejvíce Miloši Zemanovi a Janu Fischerovi, kteří se dlouhodobě drží v čele prezidentských předvolebních průzkumů. Tvrdí to agentura ppm factum na základě revidovaného volebního modelu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Revidovaný prezidentský volební model podle ppm factum

Článek

Jan Fischer by tak k 23. listopadu získal 33,2 procenta hlasů a umístil by se na první příčce. Druhému Miloši Zemanovi by dalo hlas 23,6 procenta lidí. Na třetí příčce by se umístil Jiří Dienstbier s 10,1 procenta hlasů.

Ani po vyřazení tří kandidátů by žádný z navrhovaných kandidátů v prvním kole přímé volby nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola by tak postoupili Fischer se Zemanem. „Oba by tak získali výrazně více hlasů než v případě soupeření 11 kandidátů,“ uvedla agentura.

Kromě zmíněných dvou kandidátů by si podle agentury polepšili i další adepti. Přemysl Sobotka by získal 7,3 procenta, Vladimír Franz 7,1 procenta, Karel Schwarzenberg 7 procent, Zuzana Roithová 5,9 procenta a Táňa Fischerová 5,8 procenta.

Z průzkumu vyplývá, že by se lednové přímé volby hlavy státu zúčastnilo 62,3 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám