Hlavní obsah

Dva z pěti budoucích ekonomů s přímou volbou prezidenta nesouhlasí

Právo, jim

Exkluzivní průzkum společnosti KPMG mezi vysokoškoláky studujícími ekonomické obory zjistil, že 61 procent studentů souhlasí s tím, že se do budoucna bude volit prezident přímo. Tím se také ukázalo, že budoucí ekonomové jsou k přímé volbě mnohem skeptičtější než zbytek národa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přestože většina studentů vidí změnu způsobu volby hlavy státu jako krok správným směrem, 39 procent z nich by ji raději přenechalo politikům. Budoucí ekonomové jsou tak ve výběru prezidenta konzervativnější než celková populace, v níž s přímou volbou nesouhlasí přibližně čtvrtina,“ uvedl řídící partner KPMG Jan Žůrek.

Ke větší shodě mezi studenty došlo v případě otázky rozsahu pravomocí přímo voleného prezidenta. Podle 86 procent dotázaných by měl mít prezident stejné pravomoci jako nyní. Pouze deset procent studentů by pravomoci rozšířilo, a čtyři naopak omezila.

Ze zastánců rozšíření prezidentských pravomocí by je 16 procent navýšilo plošně, deset procent volá po nepřehlasovatelném právu veta a pět procent by prezidenta rádo vidělo blíže rozhodování o státním rozpočtu.

Třetina chce průhledné financování

„Nejsilnější hlasy volající po restrikci pravomocí zaznívají z řad studentů, kteří nesouhlasí s přímou volbou. Nelíbí se jim hlavně prezidentská milost a jmenování guvernéra České národní banky. Paradoxně také vnímají jako nepřiměřené některé přímé zásahy do vedení státu, jako je například právo veta u vládních návrhů,“ doplnil Žůrek.

Názory se nejvíce rozcházely u problematiky financování volební kampaně. Nejčastěji studenti odpovídali (43 procent), že by si měl každý kandidát platit svou propagaci z vlastních i externích zdrojů. Podle 36 procent respondentů by se kampaň měla vést jen na náklady sponzorů, ale s podmínkou přísné transparentnosti. Dalších 17 procent se domnívá, že by si každý kandidát měl vystačit s vlastní kapsou, a čtyři procenta mají za to, že by měli kampaň platit daňoví poplatníci.

„Někteří z uchazečů o post prezidenta již nechávají veřejnost nahlédnout přímo na svůj účet. Ostatně se zveřejněním údajů o všech dárcích prezidentských kandidátů na internetu počítá samotný zákon o přímé volbě prezidenta, a to včetně jména, data narození a adresy trvalého pobytu. Tato otázka však dosud není plně dořešena, podle některých názorů nařízení porušuje zákon o ochraně osobních údajů. O povinnosti se tak bude jistě ještě diskutovat,“ komentoval Žůrek.

Podíl odpovědí podle průzkumu KPMG (v procentech)
Měl by si národ volit prezidenta přímo?
Ano61,01
Ne38,99
Z jakých zdrojů by podle Vás měla být organizována prezidentská volební kampaň?
Pouze ze soukromých zdrojů16,93
Pouze ze zdrojů externích podporovatelů, ale jasně dohledatelných36,16
Ze soukromých a externích zdrojů42,50
Ze státního rozpočtu4,41
Má prezident zvolený přímo mít více pravomocí?
Současné pravomoci jsou vyhovující86,19
Pravomoci bych rozšířil/a10,14
Pravomoci bych omezil/a3,67

Reklama

Výběr článků

Načítám