Hlavní obsah

LIDEM má šanci na založení klubu, koalice chce omezit obstrukce

Ústavně-právní výbor Sněmovny ve středu dolní komoře doporučil, aby snížila počet poslanců nutný pro založení klubu z deseti na šest. Díky tomu by mohl vzniknout poslanecký klub LIDEM. Zároveň navrhl, aby opozice nemohla blokovat schvalování zákonů ve třetím čtení v jiných dnech, než jsou středy a pátky, které stanovuje zákon. Oba návrhy prosadili vládní poslanci navzdory odporu opozice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Článek

Poslanců LIDEM je osm, klub si tedy nyní založit nemůžou. O tom, že koalice straně vznik frakce umožní, hovořila její předsedkyně a vicepremiérka Karolína Peake při schvalování církevních restitucí ve Sněmovně.

Opozice s úpravou nesouhlasila. "Z předlohy se stane nosič potlačení práv opozice a naplnění dohody o politické korupci," prohlásil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče jde o účelové změny.

Předseda výboru Marek Benda (ODS) zdůvodňoval ztrátu práva opozice blokovat třetí čtení zákonů mimo vymezené dny tím, že nyní může paralyzovat chod Sněmovny. "Je to omezování nekonečných obstrukcí," uvedl.

Snížení počtu poslanců z deseti na šest potřebných pro založení klubu by platilo na dobu během volebního období. Na začátku volebního období klub můžou utvořit nejméně tři poslanci.

Konec přílepků

Senátní novela jednacího řádu Sněmovny má zpřísnit a zpřehlednit pravidla pro schvalování zákonů. Výbor projednal i související novelu senátního jednacího řádu.

Předlohy mají zakázat schvalování takzvaných přílepků či "divokých jezdců", tedy úprav věcně nesouvisejících s projednávaným předpisem. Tuto praxi odmítl už Ústavní soud. Poslanci nebo senátoři by nově museli zdůvodnit nezbytnost navrhovaných úprav, důsledky pro projednávaný zákon i předpokládaný hospodářský a finanční dopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám