Hlavní obsah

Model povinných sKaret je mrtvý, řekl Nečas

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Miroslav Homola

Premiér Petr Nečas (ODS) míní, že model povinných sKaret je mrtvý. Vláda začala jednat s Českou spořitelnou o úpravě smluv, které umožní nepovinný model. Donutit příjemce sociálních dávek, aby na jejich výplatu dosáhl výhradně s pomocí sKarty, by bylo podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského nezákonné.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Nečas v úterý na tiskové konferenci s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09) oznámil, že pondělní vyjádření ministryně o povinném využívání sKaret je v pořádku. Ministryně podle něj hovořila o stavu, kdy by nedošlo k úpravě smluv, na čemž již však vláda pracuje. I ona se přiklání k nepovinnému modelu.

Premiér uvedl, že již jednal s ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou o úpravách, které umožní dobrovolné využívání sKaret. Spořitelna se prý k návrhům staví vstřícně, což Nečas ocenil a uvedl, že "model povinných sKaret je možné považovat za mrtvý".

Další jednání budou mimo jiné o tom, zda by mohl do systému vstoupit i další provozovatel, který by kooperoval na vyplácení sociálních dávek skrze hotovost a složenky.

Varvařovský: Nikoho nelze k převzetí sKarty nutit

Povinné využívání sKaret kritizoval i veřejný ochránce práv Varvařovský. Podle něj by šlo o nezákonný postup. „V demokratickém právním státě lze povinnosti ukládat pouze na základě zákona. Povinnost příjemce jakékoli sociální dávky převzít sKartu žádným zákonem stanovena nebyla. Rovněž není zákonem stanovena ani sankce zastavení výplaty dávky pro případ, že klient sKartu nepřevezme,“ napsal Varvařovský. Připomněl, že do dne převzetí karty má příjemce dávky nárok na to, aby mu Úřad práce ČR vyplácel dávky dosavadním způsobem.

„Jinou věcí je, zda respektováním principu dobrovolnosti sKarty, plynoucího ze zákona, neporuší ministerstvo práce a sociálních věcí smlouvu, kterou uzavřelo s Českou spořitelnou na zajištění administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a na provozování karty sociálních systémů," prohlásil.

Této smlouvy se podle něj nemůže ministerstvo dovolávat při postupu vůči příjemcům dávek. „Vůči příjemcům dávek je smlouva mezi ministerstvem a Českou spořitelnou zcela nerozhodná. Nárok na výplatu dávky je upraven předpisy veřejného práva, které nelze měnit soukromoprávním ujednáním,“ doplnil.

Spletenec soukromého a veřejného práva

Skutečnost, že se stát prostřednictvím ministerstva práce rozhodl zajistit výplatu nepojistných sociálních dávek prostřednictvím soukromého subjektu, navíc podle ombudsmana přináší do vztahu občana a státu zcela nové a zbytečné problémy.

Vzniká tím podle ombudsmana jakýsi spletenec soukromého a veřejného práva, v němž se občan obtížně orientuje a není s to rozeznat, jaké povinnosti mu stanoví stát předpisy veřejného práva (zákonem) a jaká práva a povinnosti mu vyplývají ze smluvního vztahu s Českou spořitelnou.

„Jako veřejnému ochránci práv mi nepřísluší hodnotit technologické aspekty či ekonomické přínosy sKarty. Jsem však přesvědčen, že by stát měl respektovat zákony. Pokud se příjemce dávky z jakéhokoli lidsky pochopitelného důvodu rozhodne sKartu odmítnout, není možné, aby mu stát svévolně výplatu dávky zastavil,“ uzavřel Varvařovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám