Hlavní obsah

Proti ostřelování Izraele se musí bojovat, řekl Schwarzenberg

Izrael má právo na obranu, řekl při jednání s kolegy z Evropské unie český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Naznačil, že pokud by ostřelování izraelského území z pásma Gazy pokračovalo, pak by byla přiměřená i pozemní operace izraelské armády. Věří však, že k tomu nedojde a že se obě strany dohodnou na příměří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Unijní ministři vyzvali obě strany konfliktu k okamžitému ukončení útoků. "Všechny útoky musejí být okamžitě ukončeny, neboť způsobují neospravedlnitelné utrpení nevinných civilistů," napsali evropští ministři ve společném prohlášení.

Izrael a palestinští radikálové z pásma Gazy se vzájemně ostřelují již šest dní. Od středy si boje vyžádaly smrt stovky Palestinců a tří Izraelců. Zraněno je také přes 700 Palestinců, včetně více než dvou set dětí. O zprostředkování příměří se snaží Egypt a také Turecko, Katar a částečně Francie. Požadavky znepřátelených stran ale zatím nesouzní.

"Já jsem proti všem ozbrojeným akcím. Samozřejmě je nepřípustné, aby se libovolně ostřeloval Izrael či jakákoli jiná země. Proti tomu se musí bojovat," řekl Schwarzenberg. Kvitoval, že oproti podobnému konfliktu z roku 2009 zatím nedošlo k tak velkým ztrátám.

"Pokud ostřelování dále pokračuje, tak se nutně z vojenské logiky vyžaduje potom další zákrok," řekl ministr v reakci na dotaz, zda by považoval za přiměřenou i případnou pozemní vojenskou akci izraelské armády v Gaze.

Reklama

Související články

Izrael varoval před "druhou fází" operace

Izraelské letectvo pokračuje pátým dnem v útocích na palestinské pásmo Gazy, kterými reaguje na ostřelování izraelského území z této oblasti. Terčem...

Výběr článků

Načítám