Hlavní obsah

Neplatiči alimentů mohou přijít o řidičák, smetli poslanci veto prezidenta

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a schválili novelu trestního zákoníku, která počítá s tím, že lidé odsouzení za méně závažné delikty budou moci být na návrh ředitele věznice propuštěni dříve, než po odpykání poloviny trestu. Podle novely by se neplatičům alimentů mohly zabavovat řidičské průkazy namísto toho, aby končili ve vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Novela má snížit přeplněnost tuzemských věznic. Jak jeden z poslanců upozornil, třetina všech stávajících vězňů je odsouzena k trestům do jednoho roku.

O dřívějším propuštění by i v daném případě rozhodovaly i nadále soudy. Mohly by tak však učinit na základě doporučení ředitele věznice i dříve než nyní. Kritici normy se obávají, že by mohli být propuštěni i lidé, kteří spáchali závažné trestné činy.

Novela počítá rovněž s tím, že by lidé odsouzení za neplacení alimentů mohli přijít o řidičský průkaz. „Nerozumím tomu, jakou souvislost má řízení motorových vozidel s neplacením alimentů, naopak se domnívám, že znemožnění používání motorových vozidel může ztížit výdělečné možnosti a tedy i schopnost platit výživné,“ uvedl prezident v odůvodnění svého veta.

Poslanci byli jiného názoru a většinou 103 hlasů jeho veto přehlasovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám