Hlavní obsah

Dobeš odmítl intriky, sám ale prý pletichaří v dopravě a na školství

Praha

Přestože poslanec Josef Dobeš (nestr.) se na úterní tiskové konferenci dušoval, že jsou mu zákulisní hrátky protivné, a proto chce proti „kvartálnímu pučistovi Tluchořovi“ podporovat vládu premiéra Petra Nečase, skutečnost podle informací Práva může být jiná.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Dobeš (VV)

Článek

Důvěryhodný zdroj totiž Právu prozradil, že Dobeš, který zakládá Hnutí pro sport, se setkal s Nečasem a jedním sportovním činovníkem a lobbistou, jehož identitu Právo zná. „Dobeš na setkání řekl, že podpoří vládu, ale má podmínky. Tou první je, že na resortu dopravy musí zůstat ministrem jeho jmenovec Pavel Dobeš (LIDEM),“ řekl zdroj.

Šéf dopravy Dobeš už je dlouho trnem v oku šéfky LIDEM Karolíny Peake. Dobeš má ale zastání u premiéra Petra Nečase, a to i přes letní kolaps registru vozidel. Naposledy v sobotu Pavel Dobeš řekl, že pokud nebude registr v prosinci plně funkční, dá hlavu na špalek a odstoupí.

Další podmínkou mají být personální obměny na resortu školství, kde byl Dobeš do jara ministrem. Chce prý vyměnit letitého náměstka na školství pro sport Jana Kocourka, bratra „odklánějícího“ exministra průmyslu. „Chtěl by tam Miloše Malého, nebo nějakého Baumruka nebo někoho třetího,“ dodal zdroj.

Kocourek na dotaz, zda existuje tlak na jeho odvolání ze strany Dobeše, Právu řekl, že nic nezaznamenal. Nepřímo však naznačil, že se v zákulisí zřejmě o něm diskutuje. „Pokud se bavíme o politických dohodách, tak jako úředník se jich neúčastním,“ sdělil Právu.

Dobeš popřel, že by s Nečasem jednal

Poslanec Dobeš sdělil Právu, že s nikým z vlády o podpoře kabinetu nejednal. Podle něj k žádné schůzce s Nečasem nedošlo. „Bavil jsem se o tom s Davidem Kádnerem (který ale na poslední chvíli zůstal loajální VV – pozn. red.), to mě v tu chvíli stačilo. S premiérem Nečasem jsem nemluvil, včera jsem byl mimo Prahu na severu Čech. Přísahám, že jsem s Nečasem nemluvil, takto to je,“ prohlásil Dobeš.

Pokud jde o Baumruka, mohlo by jít o Jiřího Baumruka, dřívějšího „sporťáka“ České televize, šéfa Rady ČT, mluvčího kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka a poradce ministra školství Dobeše.

Počátkem roku 2012 právě Dobeš ještě coby šéf školství ukončil projekt Sport, na který původně chtěl vyčerpat 650 miliónů korun z evropských fondů.

Kvůli nepřipravenosti programu, který měl přivést děti ke sportu, nepřišly z Bruselu peníze a Dobeš v té souvislosti dosadil do čela Národního institutu dětí a mládeže právě Baumruka. Resort to tehdy zdůvodnil Baumrukovou „dlouholetou erudicí v oblasti vzdělávání a zkušenostmi s prací s mládeží. Jiří Baumruk bude výraznou posilou pracovního týmu Národního institutu dětí a mládeže,“ sdělil tehdy náměstek Kocourek, nyní údajně ohrožený úředník školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám