Hlavní obsah

Komunisté si v Ústeckém kraji vybrali do koalice ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komunisté, kteří ve volbách do zastupitelstva Ústeckého kraje získali nejvíc hlasů, si vybrali do koalice sociální demokraty. Upřednostnili je před hnutím Severočeši.cz. Informoval o tom lídr krajské kandidátky KSČM Oldřich Bubeníček. Ve středu předloží komunisté ČSSD návrh koaliční smlouvy.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Komunisté volby v Ústeckém kraji vyhráli a mají 20 z 55 mandátů, takže jim do koalice stačil jen jeden partner. Ve vedení KSČM se zprvu objevovaly dva názorové proudy, jeden z nich chtěl levicovou koalici s ČSSD, druhý ji zase odmítal, protože je ČSSD podle nich příliš spjatá s řadou skandálů. Ve hře pak byla i trojkoalice se Severočechy.cz. Nakonec ale převážil první názor.

"ČSSD má s námi spoustu společného, je to od stejného pohledu na těžbu uhlí až po na počet placených členů výborů. Byly tam i některé další věci, které rozhodly," řekl po jednání Bubeníček.

Podle něj se nakonec pro ČSSD vyslovila většina nových zastupitelů za KSČM. Trojkoalice byla prý krajním řešením, z něhož mohly vzniknout problémy. „Koalice těchto dvou stran by i s ohledem na situaci v celostátní politice měla být pro kraj prospěšná," dodal lídr kandidátky.

Návrh smlouvy bude ve středu

Návrh koaliční smlouvy komunisté ještě pilují, ale ve středu ho už chtějí předložit ČSSD. "Zatím jsme se spolu bavili o nějakých počtech v radě, ale zatím jen orientačně. Uvidíme, co nám na to řeknou," uzavřel Bubeníček.

ČSSD má v zastupitelstvu 13 mandátů, Severočeši o čtyři méně. V zastupitelstvu sedí i zástupci ODS a hnutí PRO! kraj, ty ale koalici s komunisty odmítli a dohoda bez komunistů není kvůli osobním antipatiím jednotlivých aktérů zřejmě ani možná.

"My jsme si (už při prvních jednáních) slíbili, že to není o nějakém kádrování. Jestli si nás vybrali jako partnera číslo jedna, půjdeme s nimi vyjednávat. V první řadě to bude o pozicích pro ČSSD a až pak budou jména," řekl šéf krajské ČSSD Arno Fišera. Zda a pro koho bude chtít místo hejtmanova náměstka, zatím nechce předjímat.

Reklama

Výběr článků

Načítám