Hlavní obsah

ČSSD na severu Moravy našla společnou řeč s komunisty

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Všechny klíčové resorty připadnou ČSSD, pokud uzavře koalici v moravskoslezském kraji s komunisty. Takový je výsledek podvečerního pondělního jednání mezi vyjednavači sociální demokracie a KSČM v Ostravě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Za ČSSD vyjednává tříčlenný tým, je v něm kandidát na hejtmana Miroslav Novák (vpravo), krajský předseda strany a primátor Ostravy Petr Kajnar a karvinský primátor Tomáš Hanzel (vlevo).

Článek

ČSSD šla na jednání s mandátem od Krajského výkonného výboru (KVV). Chtěla většinu v 11členné krajské radě, post hejtmana a místa náměstků pro zdravotnictví a školství. Po necelých dvou hodinách mají sociální demokraté o požadavcích komunistů jasno.

„Je tady dohoda, se kterou půjdeme na čtvrteční jednání KVV. Konečný poměr v radě by byl sedm míst pro ČSSD a čtyři pro KSČM, přičemž dva náměstci hejtmana by byli od komunistů a čtyři od sociální demokracie,“ popsal kandidát na hejtmana a volební lídr ČSSD Miroslav Novák.

Dodal, že na pondělním jednání nepadala žádná jména. „Ale řešili jsme resorty. ČSSD by měla školství, zdravotnictví, regionální rozvoj a dopravu se životním prostředím. Komunisté by měli sociální věci a kulturu a územní plán, cestovní ruch a investice,“ odtajnil Novák.

Komunisté slíbili věrnost ČSSD

Jeho verzi vzápětí potvrdil i volební lídr KSČM Josef Babka. I on ujistil, že zatím žádná jména, kromě hejtmana, na jednotlivé posty nejsou známa. „Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v jednání, mezitím bude výsledek projednán na příslušných grémiích a klubech zastupitelů. My jsme navíc ČSSD slíbili, že nebudeme zahajovat ani pokračovat v jiných koaličních jednáních než s ČSSD,“ doplnil Babka, který si nedokáže představit ve vedení Moravskoslezského kraje jinou než levicovou koalici.

To, že komunisté při jednáních se soc. dem. ustoupili z pozic, které jim daly do rukou volební výsledky, nepopírá. „Zohlednili jsme nejen dosavadní vládnutí naší společné koalice, ale i nadstandard, který jsme po volbách v roce 2008 dostali,“ zdůvodnil současný postoj komunistů.

Další jednání o možné trojkoalici s ODS a KDU-ČSL čekají ČSSD v úterý odpoledne.

Volby v Moravskoslezském kraji ovládla ČSSD, která získala 27,4 procent a 24 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM (22,78 procent a 20 mandátů) a třetí ODS (9,92 procent a 9 mandátů). Do zastupitelstva se dostala i KDU-ČSL (8,6 procent a 7 mandátů) spolu s Nezávislými (7,72 procent a 5 mandátů).

Reklama

Výběr článků

Načítám