Hlavní obsah

Naštvané Šluknovsko volilo radikály z DSSS

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varnsdorf

Nelibost obyvatel Šluknovska s přístupem státu k řešení problémů s nepřizpůsobivými Romy se promítla do výsledku krajských voleb v regionu. Ve třech největších městech výběžku výrazně zabodovala Dělnická strana sociální spravedlnosti – Stop nepřizpůsobivým (DSSS).

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jedna z demonstrací ve Varnsdorfu

Článek

Ve Varnsdorfu ji volilo 559 lidí a s 13,5 procenta hlasů skončila na čtvrtém místě za KSČM, ČSSD a hnutím Pro kraj. Stejná pozice za stejnými subjekty, jen s menším počtem hlasů (7,55 %), připadla DSSS také ve Šluknově. V Rumburku skončili s 8 % hlasů na pátém místě.

Nemalou podporu získala DSSS i v dalších městech a obcích Ústeckého kraje, kde evidují problémy s nepřizpůsobivými občany. Suma sumárum, nechybělo mnoho a se ziskem 4,37 % hlasů mohli zástupci radikálů poprvé usednout do křesel v krajském zastupitelstvu.

Je vidět, že jdeme správnou cestou a naše podpora mezi občany velmi znatelně roste.
lídr krajské kandidátky DSSS Petr Kotáb

„Je vidět, že jdeme správnou cestou a naše podpora mezi občany velmi znatelně roste,“ zhodnotil volební výsledek lídr krajské kandidátky DSSS Petr Kotáb.

Starosta se hlasům pro DSSS nediví

Šestnáctitisícový Varnsdorf, který může být nyní v nadsázce považován za baštu ultrapravice, byl v neděli dopoledne téměř liduprázdný. Místní neměli o výsledcích voleb vesměs ani páru, natož aby věděli, že ve městě významně posílila DSSS. „Mě politika nezajímá“ nebo „mně jsou volby ukradený“, to byly nejčastější reakce lidí.

Alespoň trochu v obraze byli štamgasti jednoho z barů v centru města.

„Proč bychom je nevolili? Koho jiného jsme měli volit? Tu dosavadní sebranku? Nikdy!“ rozohnil se asi padesátiletý František. Komu dal hlas, ale neprozradil, stejně jako své příjmení.

„To není důležité. Důležité je, co pro nás kdo udělal. Nikdo nic! Vlastně jo, posílila tady policie, ale problémy s cikány jsou pořád. Ať si tady zkusí bydlet,“ vyzval politiky.

Podle starosty Varnsdorfu Martina Louky (HNHRM) je ale naprosté většině obyvatel města tzv. ústecký balíček ukradený.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Protestující lidé

„Lidi tady chtějí především v klidu žít, pracovat a odpočívat. Jenže to nebudou, dokud problém s nepřizpůsobivými někdo jednou provždy nevyřeší. A podle části místních by to mohla dokázat právě DSSS,“ nepřekvapil starostu volební úspěch ultrapravice ve městě.

Vše odstartovala potyčka s Romy

Rasové nepokoje ve Šluknovském výběžku odstartovala loni série potyček mezi Romy a většinovou společností.

Olej do ohně už tak dost napjaté atmosféry přilil v minulém týdnu děčínský soudce Miloš Řízek, jenž neposlal do vazby v minulosti patnáctkrát trestaného muže, který měl v polovině září v nedalekém Rumburku znásilnit s nožem v ruce 39letou ženu.

Soudcův verdikt pobouřil stovky místních. Podle starosty Rumburku Jaroslava Trégra (ČSSD) může naštvání lidí přerůst v rasové nepokoje a lynč zdejších Romů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

O svých obavách informoval v minulých dnech dopisem i ministra spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám