Hlavní obsah

Studium by šlo platit ze stavebního spoření i půjček, plánuje Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti vysokých škol by mohli náklady na studium hradit například ze stavebního spoření. Zároveň by měli k dispozici půjčky garantované státem. V pátek to řekl ministr školství Petr Fiala, který se v Liberci na tamní Technické univerzitě účastnil konference České studentské unie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

Podle ministra dostane vláda tyto návrhy v rámci novely zákona o finanční pomoci studentům na stůl do konce roku. Nejde přitom o nový nápad, takovéto možnosti financování studia zvažovali i jeho předchůdci.

"Zákon má takové dvě základní formy pomoci, jednak je to možnost využití stavebního spoření pro náklady spojené se studiem a jednak je to příprava půjček, které by byly do jisté míry garantovány ze strany státu," řekl Fiala studentům.

Zatímco dřív byla finanční pomoc navrhovaná v souvislosti se zavedením školného, nyní mají být peníze využitelné na životní náklady během studia.

Výhody pro studenty zůstanou, přidá se zápisné

Fiala zároveň upozornil, že studentské výhody jako například ubytovací stipendium nebo některé daňové úlevy by měly studujícím zůstat. Součástí plánu zůstává i zavedení zápisného, o jeho výši ale nechtěl spekulovat. "My předpokládáme, že diskuse nad poplatkovou agendou s veřejností by byla zahájena v průběhu listopadu s tím, že někdy na začátku roku 2013 bychom s tím mohli být hotovi," dodal.

Původně se mluvilo o několika tisících korun za semestr. Podle ministra ale bude maximální výše poplatku stanovena zákonem, aby nemohla být libovolně navyšována například vyhláškou.

Počet studentů ustavičně rostl

Univerzity by měly příští rok hospodařit s částkou téměř 22 miliard korun, zhruba miliardové navýšení oproti letošku je podle ministra výrazem toho, že si vláda uvědomuje význam vzdělávání. Finanční situaci škol by prý měla změnit i řada dalších opatření, při rozdělování peněz by se v budoucnu měla víc zohlednit kvalita výuky na jednotlivých školách.

Ministerstvo se také s vysokými školami dohodlo na limitech počtu přijímaných studentů, které ministerstvo ještě proplatí. "To znamená, že na vysoké školy bude přijato méně studentů, bude zde studovat méně studentů na veřejných vysokých školách, ale za stejné, respektive vyšší finanční prostředky, které půjdou vysokým školám od státu," popsal budoucí model Fiala. Ministerstvo tak chce bojovat s masivním nárůstem vysokoškoláků, za posledních deset let se jejich počet zvýšil z 220 000 na téměř 400 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám