Hlavní obsah

Z letiště Ruzyně je Letiště Václava Havla Praha

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Letiště v pražské Ruzyni v pátek v pravé poledne definitivně změnilo svůj název na Letiště Václava Havla Praha. Stalo se tak v den nedožitých 76. narozenin bývalého prezidenta, který zemřel loni v prosinci.

Z letiště Ruzyně je Letiště Václava Havla PrahaVideo: Novinky

 
Článek

Ceremoniálu se zúčastnila řada významných osobností v čele s vdovou po zesnulém prezidentovi Dagmar Havlovou. Podle původních údajů mělo dorazit na 500 hostů. Prezident Václav Klaus ani premiér Petr Nečas nedorazili.

Foto: Petr Horník, Právo

Letiště Václava Havla Praha

Na začátek slavnostního ceremoniálu zazněla česká hymna. Slova se jako první ujal Miroslav Dvořák, generální ředitel Českého aeroholdingu. „Dnešním dnem převzetím jména Václava Havla definitivně potvrdíme prestiž tohoto letiště,“ řekl.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyzval, aby Česká republika nadále chránila odkaz Václava Havla. K hostům promluvil také ministr financí Miroslav Kalousek a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva pražský primátor Bohuslav Svoboda, ministr finací Miroslav Kalousek, Dagmar Havlová, ministr zahraničí Karel Schwanzerberg a generální ředitel Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák.

Dagmar Havlová ve svém projevu poděkovala všem, kteří se na přejmenování podíleli. „Pojmenování letiště po Václavu Havlovi je čin symbolický, tento symbol má však dosud živý a konkrétní obsah,“ pronesla s odkazem na činy bývalého prezidenta. Přejmenování letiště je podle ní konkrétním a hmatatelným uznáním Havlových zásluh.

Klausova absence hosty překvapila

Absence hlavy státu některé z hostů překvapila. "Já bych samozřejmě očekával, že by prezident přišel, ale je to samozřejmě rozhodnutí, které může učinit jenom on. Já nebudu nikoho kádrovat, kdo chtěl, ten přišel, kdo nechtěl, nepřišel. Já jsem tady a jsem tady rád," citovala ČTK ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). V podobném duchu se vyjádřili i pražský primátor Bohuslav Svoboda či Havlův spolupracovník a odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Nejostřeji se nad absencí hlavy státu, která se z ceremoniálu omluvila, leč podle všeho nemá žádný oficiální program, pozastavil režisér Fero Fenič, který změnu názvu letiště inicioval.

Slavnostní otevření Letiště Václava Havla v PrazeVideo: Novinky

Fenič připomněl, že Klaus složil svému předchůdci hold po jeho smrti a očekával by proto, že jeho názor zůstane konzistentní. "A že ho má i dnes a že to bude považovat nejen za svoji povinnost, ale i že bude považovat za přirozené, že tady bude. To, že nepřišel, by si měl český národ zapamatovat," citovala jej agentura.

Nápisy se změnily již dříve

Přejmenování letiště s sebou kromě jiného nese řadu administrativních změn. Již před několika dny byly nad terminály umístěny nové nápisy, Havlovo jméno se objeví také na oficiálních tiskopisech a propagačních předmětech. Už v pátek doznaly změn internetové stránky letiště.

S nápadem pojmenovat letiště po Václavu Havlovi přišel brzy po Havlově smrti režisér Fero Fenič. Nápad se setkal s rozporuplnými reakcemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám