Hlavní obsah

Českou psychiatrickou péči čeká reforma. Ustrnula v 19. století, tvrdí lékař

Tuzemskou psychiatrii čeká největší změna od roku 1990. Ministerstvo zdravotnictví chce dostat pacienty z velkých neosobních léčeben do menších center. Podle statistik resortu zažije ve svém životě příznaky duševní choroby 27 procent Čechů. Ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Martin Hollý tvrdí, že se systém péče zastavil na úrovni 19. století.

Článek

Výskyt duševních poruch má podle lékařů trvale stoupající charakter a patří k druhému nejčastějšímu důvodu pro přiznání invalidního důchodu. Psychiatra každoročně navštíví 600 000 lidí.

Vážnější případy končí v některé z 20 léčeben, které disponují zhruba 9000 lůžky.

"Materiálně i technicky zastaralé psychiatrické léčebny, které jsou zároveň pro pacienty těžko dostupné," uvedl k tomu náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek, podle něhož reforma počítá s tím, že pacienti musí mít péči blíže a namísto léčeben má být posílena akutní péče.

Resort momentálně zvažuje tři možné scénáře. Prosté snížení počtu lůžek v léčebnách s tím, že finanční prostředky zůstanou zachovány a naopak dojde ke zvýšení kvality péče. Další zvažovanou variantou je redukce některých oddělení či budov, třetí počítá s uzavřením některých zařízení. Cílem je ušetřit a dostat péči blíže k lidem.

V Itálii zrušili léčebny úplně

"Trendem by mělo být přenést péči do komunity, aby alespoň jistá část těchto lidí mohla žít s pomocí ve svém přirozeném prostředí," uvedl profesor. Péče ve velkých léčebnách je pro zdravotní pojišťovny levnější, v menších centrech je dražší, ale dobře provozovaná péče tam může u některých pacientů přinést lepší výsledky," citovala ČTK předsedu České psychiatrické společnosti profesor Jiří Raboch.

Podle ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice Martina Hollého se dosavadní systém zastavil na úrovni 19. století, kdy vznikl. Chráněné bydlení je v ČR jediným alternativním servisem, který může snížit počty lůžek následné péče. Ostatní servisy, jako krizová centra či mobilní týmy, jsou v ČR dostupné "velmi ztěžka nebo vůbec".

Expert Světové zdravotnické organizace Ital Roberto Mezzina novinářům ve čtvrtek řekl, že v Itálii zrušili všechny psychiatrické léčebny. "My v ČR s úplným rušením psychiatrických léčeben nepočítáme, rozhodnout ale musejí politici," reagoval profesor Raboch, který se na přípravě koncepce podílí.

Experti by měli nejvhodnější způsob reformy vybrat v průběhu příštího roku. Od roku 2014 by mohla reforma proběhnout. Na náklady ve výši šesti miliard korun by mělo být použito šest miliard korun z evropských fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám