Hlavní obsah

Fond proti korupci: Nemocnici na Homolce tunelovali jako dopravní podnik

Právo, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Nadační fond proti korupci podá během dvou týdnů trestní oznámení kvůli tunelování pražské Nemocnice Na Homolce. Podle tvrzení fondu přišla nemocnice ročně až o sto miliónů korun. Jde o platby za využívání nemocničních skladových prostor. Podle představitelů fondu stojí v pozadí kauzy stejní lidé jako v případě pražského dopravního podniku.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice Na Homolce

Článek

Nemocnice v reakci na oznámení sdělila, že její nové vedení od svého nástupu na jaře 2012 reviduje všechny smluvní vztahy a mnohé v nich už zrušilo. Mimo jiné ty, které fond kritizuje.

Jedna z pochybných smluv se týká skladu, který až do června 2009 provozovala sama nemocnice prostřednictvím své dceřiné společnosti Holte Medical. Poté však sklad, přes který plynou veškeré dodávky zdravotnického materiálu pro nemocnici, pronajala společnosti Alseda. Rozhodlo o tom vedení, v jehož čele stál tehdejší ředitel Vladimír Dbalý. Ten ve funkci skončil letos a nyní kandiduje za Paroubkovu stranu NS-LEV 21 do Senátu.

Podle informací zveřejněných členem správní rady fondu Karlem Randákem na čtvrteční tiskové konferenci do té doby dodavatelé uskladňovali materiál bezplatně, protože se nenašly doklady, že něco platili.

Zisk v miliónech, náklady v tisících

Po převzetí Alsedou musela této společnosti odvádět milióny. Jen například Holte Medical v druhém pololetí 2009 platila více než dva milióny měsíčně. Od všech dodavatelů Alseda inkasovala za uskladnění osm miliónů měsíčně, nemocnici pak sama platila za pronájem pouhých 140 tisíc. Smlouva s Alsedou je uzavřena na osm let, skončí tedy až v roce 2017.

Nemocnice Na Homolce ve čtvrtek sdělila, že smlouvu se společností vypověděla.

Stejní lidé, stejné firmy

Podle Randáka jsou v pozadí této kauzy stejné společnosti a stejná jména, jak tomu je i v případě pražského dopravního podniku, jako například advokátní kancelář Šachta and Partners. Samotná Alseda má pak podle Randáka vazby na lobbistu Ivo Rittiga, označovaného za kmotra ODS. „Máme k dispozici materiály, které dokazují toky peněz, které šly na účet Ivo Rittiga,“ uvedl Randák.

Advokátní kancelář Šachta and Partners zastupovala nemocnici i při dalších výběrových řízeních, přičemž zakázky dostávaly i firmy, ve kterých figurovali její členové. Za právní služby během tří let nemocnice této kanceláři, která se dnes jmenuje MSB Legal, zaplatila již 28 miliónů.

"Ihned v prvních dnech po nástupu jsme vypověděli veškerou spolupráci s právní kanceláří AK Legal (dříve AK Šachta and Patrners) a zrušili s nimi všechny smluvní vztahy," uvedl ředitel nemocnice Michal Šetlík.

Pokutu 30 tisíc Kč, kterou udělil antimonopolní úřad nemocnici za to, že nevypsala na právní služby tendr, zaplatil Dbalý ze svého. Podle fondu prý existují i další vazby mezi rodinou Dbalého a advokátní kanceláří. Jak uvedl Randák, záležitostí by se měla zabývat i Advokátní komora.

Dbalý podá trestní oznámení

Proti informacím se Dbalý ohradil." Informace, které přednesli zástupci Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka, jsou pouhou nehoráznou konstrukcí, prostřednictvím níž hledají lidé z tohoto fondu viníka. Dnes zveřejněné informace jsou zcela zavádějící a jejich účelovost jsem schopen číselně doložit," sdělil Dbalý.

Čísla fondu o nevýhodnosti pronájmu jsou prý jen pouhou fikcí. Připomněl, že policie věc už šetřila, ale případ vždy odložila.

"Chápu, že je doba před volbami, ale nehodlám být obětí v osobní válce jiných subjektů. Na základě tohoto impulsu podám trestní oznámení na Nadační fond proti korupci," doplnil.

Šéf NS-LEV 21 Jiří Paroubek v prohlášení označil Dbalého za výborného ředitele nemocnice, která byla opakovaně vyhlášena jako nejlepší v zemi. „Zpochybňovat jej lacinými a vyčpělými argumenty je asi totéž, jako kdybych o panu Bernardovi (pivovarník a člen vedení protikorupčního fondu – pozn. red.) řekl, že jeho pivovar vyrábí patoky, jen proto, že mi jeho pivo nechutná,“ uvedl Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám