Hlavní obsah

Roithová by jako prezidentka více využívala BIS k potírání korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kandidátka na Hrad Zuzana Roithová by chtěla v roli prezidentky využívat pravomoc, podle níž může prezident požádat zpravodajské služby o prověření některých kauz. Prezidentská kancelář by tak podle ní mohla pomáhat s bojem proti korupci. Nynější prezident Václav Klaus to podle ní nedělá.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kandidátka na prezidenta Zuzana Roithová a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci v Praze

Článek

Europoslankyně podporovaná lidovci to prohlásila na čtvrteční tiskové konferenci. Na ní také ohlásila, že již pro svou kandidaturu získala 66 tisíc podpisů. Může se tak připojit k dalším oficiálním kandidátům na prezidenta.

Roithová zdůraznila, že její snahou je vrátit českým občanům důvěru v politiku. Vláda by podle ní například měla všechny klíčové zákony doplňovat analýzou toho, jaký konkrétní dopad bude mít zákon na život občanů.

Zásadní roli podle ní hraje snížení míry korupce. Za důležitou pravomoc prezidenta proto považuje možnost úkolovat zpravodajské služby. "Jsem smutná z toho, že ani současný prezident nevyužíval pravomoci zákona o zpravodajských službách," řekla.

Roithová podle průzkumů veřejného mínění zatím nepatří mezi favority přímé volby. Je ale mezi kandidáty čtvrtá v pořadí těch, kteří už dokázali sesbírat podpisy potřebné pro účast ve volbě. Před ní tuto podmínku splnili Miloš Zeman, Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám