Hlavní obsah

Klaus je ufňukaná bába, napsal Nečasův poradce a obratem dostal padáka

– Praha

Poradce premiéra Petra Nečase (ODS) Roman Joch se nepřímo obul do prezidenta Václava Klause kvůli incidentu v Chrastavě. Joch v rozhovoru pro Právo odmítl, že šlo o atentát, jak o tom mluví Klaus, a naznačil, že na rozdíl od exprezidenta Václava Havla je bába, která se staví do role oběti. Nečas záhy po publikování Jocha z Úřadu vlády vyrazil.

Článek

Joch ve svém blogu na iDNES.cz napsal, že Havel se vždy choval jako muž, a ne jako „ufňukaná kremlofilní bába“.

„My občané republikánského smýšlení čekáme od našich státních představitelů odvahu, a to především odvahu pod palbou. Nikdo nemá povinnost stát se vrcholným politikem, ale když se jím stane, tak musí s kůží na trh a riskovat nepříjemné věci,“ řekl Joch Právu.

Na dotaz, zda ufňukanou kremlofilní bábou myslel Klause, odpověděl: „Nikoho konkrétního jsem neoznačil pejorativní nálepkou. Pouze jsem řekl, že prezident Václav Havel byl muž a nechoval se jako bába, když byl ve státnické pozici. To je vše, co lze ze závěru vyčíst.“

Nečas jej bez milosti vyrazil

Jeho interpretaci však nevzal premiér Nečas a šest hodin po publikaci dal Jochovi padáka. „Jednoznačně se distancuji od slov Romana Jocha. K dnešnímu dni (úterku) byly okamžitě ukončeny všechny smluvní vztahy mezi doktorem Jochem a Úřadem vlády ČR,“ uvedl premiér v tiskovém prohlášení.

Na Václava Klause zaútočil v Chrastavě v pátek odpoledne šestadvacetiletý Pavel Vondrouš. Z bezprostřední blízkosti vypálil na prezidenta několik ran z plastové airsoftové zbraně. Klaus poté připustil, že by se o incidentu dalo hovořit jako o atentátu.

Útočník byl již obviněn z výtržnictví a hrozí mu až dva roky vězení. Prezident zůstal po incidentu na místě, večer mu pak v Ústřední vojenské nemocnici ošetřili lehké poranění ruky. Jeho ochranka čelí podezření z pochybení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám