Hlavní obsah

Žádná chyba. Dva lidé dali smrtící jed úmyslně do oběhu

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Policie už má jasno, jak je to s rozšířením nebezpečného alkoholu na český trh v minulých dnech. Policejní prezident Martin Červíček vyvrátil verzi, že by šlo o neúmyslné přimíchání metanolu do alkoholických nápojů. Dvě osoby si prý takto počínaly úmyslně a s plným vědomím, že jejich čin může mít smrtelné následky.

Pachatelé stojící za šířením smrtícího metanolu konečně odhaleniVideo: Novinky

 
Článek

„Policie má v současné době jasno, jakým způsobem se škodlivý alkohol dostal na černý trh,“ uvedl Červíček, podle kterého policisté vědí také o zdroji nebezpečného alkoholu i o dalších osobách, které byly v celém řetězci zapojeny. Dodal však, že tímto vyšetřování nekončí, jelikož celá distribuční síť ještě odhalena nebyla.

Policisté nalezli již několik stovek litrů závadného alkoholu, přesto jej ještě hodně zbývá. "V současné době je až 15 tisíc litrů takto škodlivého alkoholu uvnitř trhu v České republice," upřesnil Červíček. Policie je chce postupnými kroky dohledávat, přesto ale Červíček nevyloučil, že se to nepodaří v celé šíři. Varoval proto, aby se lidé vyhýbali zejména alkoholu neznámého původu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera vedl tým Metyl, který metanolovou kauzu vyšetřoval.

Policisté nyní pracují na tom, aby byl definován nebezpečný alkohol a prohibice mohla být zrušena, nebo alespoň částečně uvolněna.

Vrchol řetězce odhalen

Zlínský státní zástupce Roman Kafka, který má kauzu na starosti, informoval o tom, že během noci ze soboty na neděli bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro zločin obecného ohrožení.

Policie rozkryla velkou část distribuční sítě pachatelůVideo: Novinky

Jedna z osob se měla dopustit úmyslného ohrožení, druhá napomáhání trestnému činu. Hrozí jim 15 až 20 let odnětí svobody, případně až výjimečný trest. Kafkovi se nelíbí, že činy dalších obviněných byly kvalifikovány jako nedbalostní, mělo by proto v blízké době dojít k jejich přehodnocení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Martin Červíček na pondělní tiskové konferenci k metanolové kauze.

„Na přelomu srpna a září vyrobily v Moravskoslezském kraji velmi kontaminovanou směs,“ řekl s tím, že se jednalo řádově o tuny materiálu, který úmyslně smísily s alkoholem a daly do oběhu. Podle Kafky tak činily s vědomím, že „tato brutální směs bude dále smíchávána s alkoholickými nápoji“. Primárně měly být motivovány snahou se obohatit.

Šéf speciálního vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera v pondělí večer v České televizi upřesnil, že jen během pondělí přibyl jeden obviněný a pět lidí putovalo do vazby. V současné době je tedy obviněných v kauze 42, 22 lidí je ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám