Hlavní obsah

Nečas a Zavadil jsou rozhádaní, tripartita má i tak po půl roce zasednout

– Praha

I přes spory mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem zřejmě v pondělí zasedne tripartita. Mluvčí Úřadu vlády i ministerstva financí řekli, že se plánované jednání má uskutečnit. Na schůzku představitelů vlády, zaměstnavatelů a odborů je připraven i předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas a odborový předák Jaroslav Zavadil nemohou najít společnou řeč.

Článek

Nečas v pátek uvedl, že se odmítá se Zavadilem setkat. Vadí mu slova odborového lídra, který Nečasův kabinet označil za nejhorší vládu od roku 1950. Zavadil později připustil, že svůj výrok pronesl v nadsázce a příště by se vyjádřil jinak.

Poprvé po půl roce

Mluvčí Úřadu vlády Michal Schuster v neděli řekl, že by se schůzka tripartity měla konat. Stejně se vyjádřil i mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle svých slov nemá žádnou informaci o případném zrušení plánovaného jednání.

Tripartita se tak v pondělí sejde poprvé po půl roce, aby jednala o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Středula večer potvrdil, že by se jednání uskutečnit mělo. Odbory podle něj mají k návrhu rozpočtu připraven dvaadvacetistránkový oponentní materiál.

Premiér Zavadilovu kritiku v pátek rázně odmítl. "Srovnávat nás s vládou vrahů, která připravila o život doktorku Miladu Horákovou, je taková nehoráznost, že pokud pan Zavadil nevezme svá slova zpět, odmítám se s ním nadále setkávat, včetně jednání tripartity," uvedl Nečas. Odborový předák svá slova později mírnil. "Řekl jsem to tak, jak jsem to řekl, a stojím si za tím, že tahle vláda tomuto národu neprospívá. To je bez debat. Nechci ji samozřejmě srovnávat s vládami v 50. letech, ani s režimem v 50. letech," uvedl Zavadil.

Napjaté vztahy

Odborový lídr také řekl, že nemá problém Nečasovi zavolat a promluvit si o vzniklé situaci. Na dotaz, zda se již s premiérem spojil, Zavadil v neděli neodpověděl. Jeho telefon se ohlašoval jako nedostupný. Středula, šéf nejsilnějšího odborového svazu, je přesvědčený, že spor Nečase se Zavadilem první jednání tripartity po půl roce nezhatí. "Pan premiér musí být z Poslanecké sněmovny na podobné výroky zvyklý," uvedl Středula.

Na společné schůzce se koncem srpna dohodli premiér Nečas, odboroví předáci a zástupci firem. Plénum tripartity se naposledy sešlo v březnu, odboráři ho na protest proti postupu kabinetu opustili. Později se rozhodli, že na jednání dál nebudou chodit vůbec.

Zavadil chtěl v pondělí Nečasovi a ministru financí Miroslavu Kalouskovi říct, že odboráři s nynějším návrhem rozpočtu nemohou souhlasit. Rizikové jsou prý nejen základní parametry, ale i předpokládaný výběr DPH či důchodová reforma.

Vztahy mezi odbory a vládou jsou napjaté dlouhodobě. Odboráři v minulosti odešli ze zasedání tripartity už několikrát. Stěžovali si na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil. Přišli pak s několika podmínkami, mezi něž patřil třeba odklad důchodové reformy. Vláda nevyhověla. V červnu se tak odbory definitivně rozhodly, že se šéfové odborových svazů nebudou dál tripartity účastnit. Odboráři zůstali jen v pracovních skupinách a v předsednictvu tripartity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám