Hlavní obsah

Je to silácké a nerozumné řešení, kritizuje prohibici Klaus

Právo, Novinky, mib, dan
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus, který je na státní návštěvě v Itálii, komentoval pro Novinky závažnou situaci kolem otrav jedovatým metanolem. Podle něj se jedná o zásadní selhání státu. Klaus považuje zavedení prohibice za nerozumné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Je to samozřejmě hrozivá lidská tragédie, myslím, že jsme si toho všichni vědomi a doufám, že nás to také povede k určitému chování," řekl Klaus Novinkám.

Vyjádřil také pochybnosti ohledně kontroly lihovin v České republice. „V každém případě se jedná o zásadní selhání státu, jeho kontroly světa podezřelých lihovin,“ řekl.

Prezident proti prohibici

Prohibice, kterou zavedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v pátek, je podle Klause nerozumná. "Taková silácká a jednoduchá řešení, jako bylo zavedení de facto prohibice ministrem zdravotnictví, se mi zdají velmi nerozumná a myslím, že bude velmi obtížné, jak z nich vykročit," uvedl. "Protože to bude potom riskantní krok pro vládu," dodal.

Nečas: Akademické úvahy jsme si dovolit nemohliVideo: Novinky

Prezidentovi se nelíbí ani slova o tom, že jsou současné problémy s otravami novinkou, s níž nikdo nemohl počítat. "To nejsou věci úplně neznámé v naší zemi, a jestli se teď mohou objevovat stovky nejrůznějších podivností, nevědělo se o nich předem, tomu ani snad nechci věřit," upozornil.

Viníkem je vysoká daň

Za jednoho z viníků nastalé situace považuje Klaus vysokou spotřební daň na alkohol. "Je to jasný příklad opakovaného případu v naší historii, kdy jsme si dali na něco absolutně vysoké daně, to potom motivuje spoustu lidí k tomu, aby se pokoušeli podvádět a ty daně nějak obcházet, což je i tento nešťastný případ. I to je další argument pro obezřetné a opatrné chování státu," vysvětlil.

Na dotaz Novinek, zda by mohlo pomoci udělování licencí prodejcům alkoholu, o němž se zmínil například ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), řekl, že nemá k dispozici souhrn návrhů opatření, aby je porovnal.

"Je jasné, že vždycky když se stát do něčeho začne plést, a začne se do toho plést ještě více než dosud, tak to bude jen horší, ne lepší. Já nechci konkrétní jednotlivé věci takto komentovat, nemám před sebou žádný přehled opatření, ze kterých bych si mohl vybírat, že tohle se mi zdá lepší než to druhé," odpověděl prezident.

Kalousek: Sám Klaus je zbytečně silácký

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) oplatil Klausovi stejnou mincí, považuje jeho výrok za zbytečný a silácký. Tvrdit, že stát selhal na trhu s lihovinami, je neodpovědné, nepravdivé a silácké prohlášení,“ řekl Právu Kalousek. Dodal, že prezident nezklamal. „Kdyby to opatření nebylo vyhlášeno, tak by zkritizoval ten fakt, že vyhlášeno nebylo,“ poznamenal.

Stát podle ministra financí proti nezákonnému ředění lihu dělá, co může. „Absolutně odmítám, že stát selhal v kontrole trhu s lihovinami. Není v silách žádného státu zabránit tomu, aby kdejaký darebák dal do nějakého výrobku jed. To je kriminální čin a musí být potrestán,“ podotkl Kalousek.

Nečas: Akademické úvahy jsme si dovolit nemohli

Nad Klausovým výrokem se následně pozastavil i předseda vlády Petr Nečas (ODS). "Silácky to nazývat siláckým gestem, prosím, máme možnost se svobodně vyjadřovat. Máme ale ústavní činitele, kteří mají odpovědnost a nemohou si dovolit pouhé akademické úvahy,“ prohlásil premiér. Zdůraznil, že vláda si nemohla dovolit zákaz prodeje lihovin nezavést, když umírají lidé.

Nečas se také podivil nad tím, že prezident s kritikou přichází šest dní po vyhlášení prohibice.

Anketa

Je podle vás zavedení prohibice nerozumným a siláckým řešením?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
Celkem hlasovalo 23653 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám