Hlavní obsah

Jméno Václava Havla se nejprve objeví nad 3. terminálem v Ruzyni

Praha

Nový název pražského letiště - Letiště Václava Havla Praha - se jako první objevil na třetím terminálu, který je určený pro odbavování soukromých letů. Celkem letiště nechalo vyrobit pět nápisů v anglické verzi Václav Havel Airport Prague.

Letiště definitivně mění název z Ruzyně na Václava HavlaVideo: Novinky

 
Článek

"Nápisy, které budou nad letištními terminály, ponesou rovněž označení příslušného terminálu," řekl Jiří Kraus, výkonný ředitel pro rozvoj a správu majetku pražského letiště. S výměnou konstrukcí s nápisy nad prvním a druhým terminálem letiště začne koncem týdne.

"Rozhodli jsme se využít změnu názvu a sjednotit grafickou podobu těchto nápisů, " uvedl Kraus. Dosud byl totiž název letiště vyveden nad prvním a druhým terminálem bíle, kdežto nápis nad třetím terminálem byl modrý. Nově by měly být bílé všechny, dodal.

Velikost jednotlivých písmen se podle letiště pohybuje v rozmezí od padesáti centimetrů do téměř metru a půl v případě největšího nápisu, který bude umístěný u druhého terminálu a bude viditelný z letištní plochy.

"Z tohoto směru dosud název letiště viditelný nebyl. Nacházel se zde pouze nápis Praha," řekl Kraus s tím, že je podle něj vhodné, aby jméno letiště bylo viditelné i z přistávací plochy, což je v současnosti na jiných letištích v Evropě běžné.

Veškeré stavební práce mají skončit do konce září. Oficiálně se název pražského letiště změní 5. října, v den výročí narození bývalého prezidenta.

Kromě panelů nesoucích název se musí změnit i podoba oficiálních tiskovin pražského letiště, měnit se budou i názvy zastávek městské dopravy a hlášení v autobusech. Celkové náklady dosáhly podle Krejčí tří miliónů korun, zhruba o milión méně, než kolik původně odhadovalo ministerstvo dopravy.

Nápad na změnu názvu pražského letiště má svoje příznivce i odpůrce. Podle nedávného průzkumu CVVM mezi lidmi převažovali kritici. Nejdůležitější české civilní letiště odbaví ročně 11 až 12 miliónů cestujících. Letiště Praha je součástí skupiny Český Aeroholding. Společnost zastřešuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám