Hlavní obsah

Šéf vojenské rozvědky Páleník odchází, nahradí ho Kovanda

Praha

Vláda ve středu schválila výměnu šéfa české vojenské rozvědky. Dosavadního ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka vystřídá od 1. listopadu jeho blízký spolupracovník Milan Kovanda.

Foto: Archiv, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství, generálmajor Ondrej Páleník

Článek

"Důvod je ten, že po více než pěti letech ve funkci jsem se rozhodl nepokračovat, neprodloužit kontrakt. Myslím, že je vhodný čas na výměnu ředitele," potvrdil Páleník ČTK informace serveru respekt.cz.

Připomněl, že funkci šéfa vojenské tajné služby zastával více než pět let, což je nejdelší funkční období ředitele v novodobé historii vojenské rozvědky.

Premiér Petr Nečas (ODS) podle Respektu nabídl Páleníkovi místo ve vedení Správy státních hmotných rezerv. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) se jedná "standardní kariérní střídání". "Vláda mu poděkovala za dlouholetou službu pro českou armádu," podotkl ministr.

Nastupující šéf Vojenského zpravodajství Kovanda je v armádě od roku 1992, kdy začínal u speciálního průzkumu. Podobně jako Páleník byl opakovaně nasazen v Afghánistánu a předtím i v Kosovu. Od roku 2007 byl velitelem 601. skupiny speciálních sil v Afghánistánu, která byla nasazována v přímých bojových akcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám