Hlavní obsah

Levice v Libereckém kraji těsně předběhla vládní strany

Novinky, val

Podzimní volby do krajských zastupitelstev by zatím v Libereckém kraji ovládly levicové strany. Vyplývá to z průzkumu, který pro Českou televizi připravily agentury SC&C a STEM/MARK. ČSSD a KSČM by podpořilo celkem 33 procent voličů, další příčky obsadily vládní strany ODS a TOP 09, jimž by dalo hlas celkem 27 procent oprávněných voličů.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Volební model pro Liberecký kraj

Článek

Spolu se čtyřmi zmíněnými parlamentními stranami by se do zastupitelstva dostala rovněž dvě regionální uskupení. Starostové pro Liberecký kraj by získali 11 procent hlasů, Změna pro Liberecký kraj 10 procent.

Na pětiprocentní hranici nedosáhli podle šetření v Libereckém kraji zemanovci a strana Nová budoucnost pro Liberecký kraj, pro která by shodně hlasovala 3 procenta oprávněných voličů. O půl procentního bodu méně by získali lidovci.

V Libereckém kraji kandiduje v nadcházejících volbách celkem 20 subjektů. Z nich by ještě dva překonaly hranici dvou procent: Dělnická strana sociální spravedlnosti a Strana pro otevřenou společnost. Ta se přitom před čtyřmi roky do zastupitelstva dostala a složila menšinovou koalici s ČSSD, která stojí v čele kraje.

Při posledních krajských volbách bylo do zastupitelstva Libereckého kraje zvoleno 15 zastupitelů ČSSD, 12 ODS, 8 z KSČM, 7 zastupitelů Starostů pro Liberecký kraj a 3 zastupitelé Strany pro otevřenou společnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám