Hlavní obsah

Máte z policie strach a chcete ji ovládnout, zuří opozice po konci Lessyho

Právo, Novinky, jov, tin, rsk, nig
Aktualizováno

Rychlý konec policejního prezidenta Petra Lessyho ostře odsoudila opoziční ČSSD. Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc tvrdí, že se koalice snaží ovládnout policii. Předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Jan Vidím (ODS) má ale za to, že postup je dle zákona. Také ostatní politici se na věc dívají podle stranické příslušnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc s ministrem vnitra Janem Kubicem

Článek

Tejc za tímto krokem vidí obrovský strach stran vládní koalice z vyšetřování korupčních kauz. "Myslím, že se jedná jednoznačně o snahu vládní koalice získat vliv na policii jako takovou," řekl ve středu Tejc Novinkám s tím, že je odvoláním Lessyho velmi zklamán.

Pustil se i do Generální inspekce bezpečnostních sborů, která Lessyho obvinila. "GIBS se stala politickou policií, za to by se komunisté v roce 1948 nemuseli stydět," prohlásil Tejc.

"Posunuli jsem se někam skutečně daleko, někam do Běloruska," dodal s tím, že kauza, ve které byl Lessy obviněn, už jednou řešena byla. "Jde tedy o účelové řízení," soudí Tejc.

Puč ODS a TOP 09, tvrdí Sobotka

Jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka uvedl, že se jedná ze strany vládní koalice o „další pokračování destrukce státu“. Důvody, které jsou uváděny v souvislosti s Lessyho odvoláním, jsou podle něj jen účelovou konstrukcí. „Ve skutečnosti se jedná o puč ODS a TOP 09 proti nezávislosti Policie ČR,“ řekl Sobotka a upozornil v této souvislosti na kauzu CASA, ve které figuruje Vlasta Parkanová (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Podle šéfa kontrolního orgánu pro GIBS a člena výboru pro bezpečnost Františka Bublana (ČSSD) není důvod, který se uvádí, tak silný, aby musel vést ke konci policejního prezidenta. „Předpokládám, že je to výsledek politického tlaku na ministra vnitra Jana Kubiceho především ze strany ODS, která si chce do vedení policie dosadit někoho svého.“ Bublan chce o věci jednat i ve Sněmovně.

Rozhodne soud, míní Nečas

"Je to vážná záležitost, ale je třeba říct, že zákon platí pro všechny, orgány činné v trestním řízení, v tomto případě GIBS pod dohledem státního zastupitelství, funguje nestranně. Koneckonců se o tom přesvědčil už nejeden ústavní činitel,“ okomentoval konec Lessyho premiér Petr Nečas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Premiér Nečas rovněž odmítl Lessyho slova, že se jej zbavili jako nepohodlného. „Pana Lessyho jsem kritizoval za konkrétní kroky. Orgány činné v trestním řízení však postupují zcela nezávisle na tom, co si přeje premiér,“ dodal.

Výběr nového policejního prezidenta je podle Nečase čistě v rukou ministra vnitra. Konečné slovo bude mít soud.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nechtěl věc komentovat. „Je to vynucené trestní stíhání, o kterém já nic nevím. To je vše, co k tomu mohu říci, ostatní je na orgánech činných v trestním řízení,“ řekl Právu.

VV: Policie pod kontrolou Langera

Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová uvedla, že z Lessyho konce má "nedobrý pocit". "Jde o útok na nezávislost policie. Ministr Kubice se snažil najít jakoukoli záminku, aby Lessyho odvolal, dokonce to vypadalo, že to je jeho jediný úkol na postu ministra. Jde navíc o nešťastný impuls pro veřejnost, kdy policie začala řešit řadu kauz," řekla Právu s tím, že by se o věci mělo jednat ve Sněmovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci Věcí veřejných na páteční tiskové konferenci

Strana následně vydala tiskové prohlášení, v němž tvrdí, že "se policie může dostat pod kontrolu starých kádrů, včetně někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS)". Budeme žádat okamžité svolání mimořádné schůze Sněmovny a věříme, že společně s námi i široká veřejnost vyjádří svou nevoli," uvedly VV.

Policejní prezident a ministr musí komunikovat, tvrdí Peake

Předseda branného výboru a člen mandátového a imunitního výboru Jan Vidím (ODS) postup ministra vnitra chápe. "Pokud vím, byl (Lessy) obviněn a na základě toho je zbaven funkce, což je obvyklý postup podle služebního zákona. Je-li policista obviněn, nemůže vykonávat funkci," osvětlil.

"Kroky GIBS a ministra vnitra vůči policejnímu prezidentovi beru na vědomí," uvedla v reakci vicepremiérka Karolína Peake, podle níž by se měli především upravit napjaté vztahy mezi vedením ministerstva vnitra a policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake ve Sněmovně

"Když říkám normální, mám na mysli takové vztahy, které budou ve prospěch policie, což se neobejde bez korektní komunikace mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem," doplnila Peake.

Té se také příliš nezdá jmenování Martina Červíčka Lessyho nástupcem. "Okamžité ustavení policejního prezidenta namísto dočasného pověření je pro mne překvapením a může situaci zbytečně zkomplikovat. Tento postup se mnou nebyl konzultován. Nepochybně je na místě koaliční jednání nejen k této otázce, ale i k průběhu sněmovny příští týden," dodala.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík uvedl, že jako politik se nechce vyjadřovat k činnosti uvnitř policie. „Nicméně nejen já, ale i celý národ některým krokům a vyjádřením policejního prezidenta ne úplně rozuměl. Věřím, že policie funguje nezávisle a demokraticky, a pakliže tam seznává chyby, byl to logický krok,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám