Hlavní obsah

Rybáři loví v Jordánu elektrickým proudem, ryby přesunou jinam

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Především kvůli munici se rybáři rozhodli provést výlov táborského rybníku Jordán pomocí elektrického proudu. V upuštěné části nádrže omráčí ryby hlubinným agregátem a poté je přemístí do nedaleké řeky Lužnice.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rybáři loví ryby z nádrže Jordán z lodě za pomocí elektrického proudu

Článek

„Je to velmi šetrný způsob lovení ryb. Jezdíme po nádrži Jordán a pomocí usměrněného proudu omračujeme ryby, které jsou potom odváženy na předem určené místo,“ vysvětlil Právu Oldřich Pecha ze štičí líhně Esox, která netradiční výlov zajišťuje.

Upozornil, že v Jordánu jsou zastoupeni kapři, úhoři, cejni, štiky, boleni i okoun říční. „Nejpočetněji je tady zastoupený úhoř říční, kterého je téměř padesát procent z celkového úhrnu,“ konstatoval Pecha.

Foto: Jiří Falout, Právo

Pyrotechnik Jiří Chládek mladší při pondělním pyrotechnickém průzkumu obnaženého břehu.

Na Jordánu se nekonal výlov 180 let a i proto rybáři doufají, že tentokrát narazí na řadu rarit. „Legendou Jordánu je sumec Vilém. Toho prý řada rybářů ulovila koncem května, ale nikdo ho nedokázal vytáhnout na břeh. Vždycky to bylo v termínu kolem svátku Viléma. Proto nosí legendární sumec toto jméno. Necháme se překvapit, jestli skutečně podobnou rybu vylovíme,“ poznamenal Pecha..

Výlov se uskutečňuje kvůli projektu Odbahnění Jordánu, které je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších na Táborsku v posledních letech. Odhadované náklady činí 372 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám