Hlavní obsah

Homosexuálové zahájili festival a rýpli si do Klause s Hájkem

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pondělí dopoledne byl oficiálně zahájen festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride. Jeho organizátoři si na úvodní tiskové konferenci rýpli do prezidenta Václava Klause i jeho spolupracovníků, kteří akci opakovaně kritizovali.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Organizátor akce Czeslaw Walek (vlevo) a moderátor Jan Musil

Článek

„Výroky Václava Klause nebudeme komentovat. Jsme rádi, že už v březnu nebude prezidentem. Snad budeme mít lepšího,“ vyjádřil se například moderátor Jan Musil, který na konferenci vystoupil jako host na podporu festivalu.

"Pochod Prague Pride jsem okomentoval loni, na čemž se nic nezměnilo. Když se hlasitě ozývá jedna skupina lidí, měla by být stejně hlasitě slyšet i druhá,“ uvedl před pár dny Klaus po výstupu na Sněžku. „Jde o agresivní útok jedné skupiny lidí vůči druhé,“ ocejchoval loňský Prague Pride prezident, pro něhož je odlišná sexuální orientace "homosexualismem".

Hájkovy názory jsou marginální

Gayů se dotkly i výroky prezidentova spolupracovníka Petra Hájka, který akci nedávno odsoudil. „Jestli myslíte toho Hájka, který si myslí, že nepochází z opice a že kouření neškodí zdraví, tak jeho názory jsou skutečně marginální,“ řekl mluvčí akce Czeslaw Walek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pochod Prague Pride

Hájek loni označil homosexuály za "deviantní spoluobčany".

Konzervativní iniciativa D. O. S. T., která pořádá pochod na protest proti Prague Pride, se podle Waleka chce jen zviditelnit na jejich účet.

Pořadatelé požádali o podporu všechny politické strany. „Každé jsme poslali pozvánku do průvodu. Účast přislíbila Strana zelených, ostatní reagovaly většinou tak, že případná účast je na individuálním posouzení,“ uvedl mluvčí.

Pochod Prahou se bude konat v sobotu, průvod půjde z Václavského náměstí. Organizátoři počítají i s menším omezením dopravy. „Asi na hodinu bude omezen provoz na Národní třídě, Vodičkova ulice omezena nebude,“ řekl Walek.

Protest iniciativy D.O.S.T.

Proti podpoře, kterou dal festivalu pražský primátor Bohuslav Svoboda a někteří velvyslanci, protestovali představitelé konzervativní iniciativy D.O.S.T. Dopisy se svým nesouhlasem dopoledne předali na pražský magistrát a ambasádě USA. Protestní dopisy adresovali také velvyslancům Izraele a Nizozemska.

Protestní nóty předali nejprve na podatelnu pražského magistrátu. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) si dopis osobně vyzvednout nepřišel. Prostřednictvím asistenta se omluvil s tím, že je pracovně zaneprázdněn. Výzvou se prý bude zabývat.

Členové D.O.S.T., která se profiluje jako prorodinná, v textu výzvy apelují na primátora jako na představitele pravicové strany, která se podle nich hlásí k tradičním duchovním a kulturním hodnotám. Podobně se už obrátili i na premiéra Petra Nečase (ODS). V nótách určeným pro ambasády konzervativci označují oficiální podporu pochodu za "nestandardní ovlivňování českého veřejného života", pro které není žádný legitimní důvod. Velvyslancům doručili rovněž prohlášení asi 120 zahraničních osobností, které se postavily na stranu konzervativců.

Anketa

Vadí vám festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride
ne, podporuji ho
9,7 %
nevadí, ale nezajímám se o něj
61,2 %
ano, vadí mi
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27051 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám