Hlavní obsah

Mezi prezidentskými kandidáty to při debatě jiskřilo

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Tři prezidentští kandidáti Jan Fischer, Miloš Zeman a Jiří Dienstbier se v úterý večer sešli na své vůbec první společné debatě. V knihovně Václava Havla diskutovali o lidských právech. Debata byla chvílemi vyostřená nejen mezi nimi, ale i mezi padesátkou pozvaných hostů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer, Jiří Dienstbier a Miloš Zeman

Článek

Akci kromě knihovny organizovala i společnost Prague Pride

Kandidáti se dvě hodiny bavili o kvótách pro ženy v politice a byznysu, o sociálně vyloučených oblastech, podepisování Lisabonské smlouvy, církevních restitucích, zahraniční politice, ekonomických právech, preferenčních hlasech či postavení seniorů. A zatímco na obecných principech se Zeman, Fischer a Dienstbier často shodli, když došlo na detaily,  několikrát to zajiskřilo.

Zeman mezi hosty přišel s brýlemi s tmavými skly, které nesundal v průběhu debaty. „Dívám se na vás černými brýlemi, což není dáno mým přirozeným skepticismem, ale tím, že jsem týden po operaci šedého zákalu,“ vysvětlil na úvod.

Závěr debaty však nezmírnil houstnoucí napětí mezi uchazeči o Hrad. Zeman zamířil na balkón kouřit, Fischer odešel a Dienstbier se vmísil mezi návštěvníky. Ruce si na závěr nepodali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám