Hlavní obsah

Schwarzenberg: Za výroky o umělých zubech by Sobotka zasloužil facku

– Praha

Facebookový příspěvek šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, v němž si rýpl do některých prezidentských kandidátů kvůli jejich pokročilejšímu věku, nezůstal bez reakcí. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je názoru, že Sobotka by zasloužil facku. Sobotka v narážce na věk některých uchazečů o Hrad vyslovil obavy, aby jim v debatách nevypadávaly zuby.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

„Je mi z toho spíš smutno. Ano, je mi přes sedmdesát, to znamená, že jsem byl vychován v době, kdy se ještě stáří ctilo. V té době by mladík za takovýhle výrok dostal okamžitě facku, a právem,“ sdělil Právu Schwarzenberg s tím, že se necítí Sobotkovými výroky dotčen.

„ČSSD se vždy odvolává na prezidenta Masaryka. Ať si ráčí zjistit, v jakém věku byl poprvé zvolen prezidentem,“ řekl Schwarzenberg. T. G. Masarykovi bylo v době zvolení prezidentem 68 let.

Miloš Zeman tentokrát nereagoval bonmotem a Právu řekl: „Domnívám se, že někteří politici v zoufalství nad svou neschopností se uchylují k hloupým výrokům.“

"Partička mocichtivých sedmdesátníků"

Sobotka v sobotu umístil na svůj profil na sociální síti Facebook odkaz na článek serveru Novinky.cz o pákistánském politikovi, kterému v přímém přenosu televizní debaty vypadly zuby. „Myslím, že něco podobného nás čeká i v našich prezidentských debatách,“ komentoval příspěvek Sobotka.

Vzápětí ještě přilil olej do ohně. „Prostě jsem si představil tu partičku mocichtivých sedmdesátníků deroucích se na Hrad a neudržel jsem se,“ píše dál Sobotka na svou veřejně přístupnou facebookovou zeď.

Ze seznamu hradních nominací plyne, že Sobotka se nepřímo vyjádřil o Schwarzenbergovi, kterému je 74 let, nebo o Zemanovi, jemuž je 67.

Sobotka: Peake nemá smysl pro humor

"Docela mě překvapila prudérnost, s níž někteří politici (K. Peake) reagují na moji včerejší poznámku o umělých chrupech prezidentských kandidátů. Ukazuje to myslím, jak zoufale v české politice chybí smysl pro humor," napsal v neděli Sobotka na svém facebookovém profilu v reakci na to, že šéfka strany LIDEM Karolína Peake označila Sobotkovy narážky na adresu starších prezidentských kandidátů jako neuctivé a hloupé. "Velmi laciný způsob vedení politické kampaně. Ovšem pro ČSSD typický," řekla Novinkám Peake.

Sobotka kontroval, že byl sám terčem vtipů kvůli svým rovnátkům, ale nedělal z toho kauzu politické korektnosti. "Navíc si myslím, že téma vysokého věku některých prezidentských kandidátů je zcela legitimní. Jako volič očekávám, že přímo zvolený prezident bude mnohem společensky aktivnější, než jeho nepřímo volení předchůdci," dodal. Do vicepremiérky si pak ještě jednou rýpl. „Vždycky zapomenu, že byla nejprve v ODS, pak u Bárty a nyní v LIDEM,“ připsal na adresu Peake.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám