Hlavní obsah

Klaus stvrdil přímou volbu, jeho nástupce vyberou občané

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu podepsal prováděcí zákon upravující přímou volbu hlavy státu. Podpis připojil rovněž pod novelu zákona o elektronických komunikacích a novelu zákona o správních poplatcích. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Přímé volbě budoucí hlavy státu po prezidentově podpisu již nestojí nic v cestě a občané by na počátku příštího roku měli vybrat Klausova nástupce sami.

Prováděcí zákon, který byl před časem přijat Senátem, upravuje detaily přímé volby, stanovuje zákonné termíny, způsob vyhlašování voleb i jejich výsledků. Volba by měla probíhat ve dvou dnech, konkrétně v pátek a v sobotu. Volbu prezidenta by měl vyhlašovat předseda Senátu nejpozději 30 dní před uplynutím mandátu stávající hlavy státu. [celá zpráva]

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu uvedl, že volba proběhne buď 11. a 12., či 18. a 19. ledna. Přesný termín sdělí v říjnu.

Operátoři budou skladovat data

Novela zákona o elektronických komunikacích počítá s tím, že mobilní operátoři a poskytovatelé internetového připojení budou muset po dobu půl roku ukládat údaje z komunikace klientů. Na požádání je bude moci získat policie, státní zastupitelství, soud či rozvědky.

Novela o správních poplatcích upravuje náklady na kopie či opisy dokumentů. První stránka přijde stejně jako dosud na 15 korun, zbývající již pouze na pět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám