Hlavní obsah

Demonstranti pohřbili spravedlnost, Blažek nepřišel

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři muži v černém nesou k budově ministerstva spravedlnosti rakev s mladou ženou se zavázanýma očima, mečem a váhami. Představuje spravedlnost, kterou symbolicky pohřbili zástupci občanských sdružení Vraťte nám stát a Inventura demokracie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti před ministerstvem spravedlnosti.

Článek

Přihlíží jim zhruba sto demonstrantů, které sdružení na sedmou hodinu večerní před ministerstvo svolala.

Původně měl mezi nimi být nedávno jmenovaný ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Ten se však nakonec se zástupci občanských iniciativ nesetkal. Ministr totiž posunul termín setkání na sedmou hodinu, kdy začínala demonstrace. To protestující odmítli. "Myslím, že to byl od něj naschvál," řekla Právu jedna z pořadatelek Kristýna Opletalová. Ministr si tak pozval do kanceláře jen několik novinářů. Jim řekl, že se rád s demonstranty sejde za přítomnosti médií.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrant s transparentem

"Beru to jako podfuk. Ukazuje se, že ministr Blažek je v těch špinavostech ne loutkou, ale aktivním hráčem," myslí si jedna z účastnic akce Markéta. "Pánové Blažek a Nečas by si měli uvědomit, že není možné hrát jen podle vlastních pravidel," říká Markéta.

Stovka demonstrantů vyzývala Blažka především k tomu, aby urychleně jmenoval Lenku Bradáčovou do pozice vrchního státního zástupce. "Jsem tu hlavně proto, abych vyjádřila názor, že ministr by měl postupovat podle zákona," řekla Právu další účastnice, studentka Eliška.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám