Hlavní obsah

Šťastný chce do vedení ODS, vadí mu milionářská daň

Právo, Jan Martinek

Poslanec ODS Boris Šťastný v pondělí oznámil, že hodlá na podzimním kongresu ODS kandidovat na místopředsedu strany. A to kvůli daňovému balíčku, který v pátek schválila Sněmovna a který vzbudil nevoli v opozici i mezi občanskými demokraty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný (ODS)

Článek

Šťastnému se nelíbí zejména zvýšení daňové zátěže u vysokopříjmových osob, tzv. milionářská daň. V klubu ODS, kde se o tom rozproudila vášnivá debata, chtěl Šťastný dokonce rezignovat na poslanecký mandát. Místo toho se však rozhodl, že se pokusí probojovat do vedení strany.

Podle něj totiž občanští demokraté až příliš vzdávají svůj program. „Ustoupili jsme v řadě věcí. Už nebojujeme za ochranu soukromí, za malý a levný stát, za nízké daně,“ řekl Právu Šťastný.

O funkci mi nejde, musíme dát lidem signál, že nebude víc odklonů do politického středu.
Boris Šťastný

„I kdyby ta kandidatura měla mít jediný výsledek, že se ODS začne nad některými věcmi zamýšlet, bude to pro mě vítězství. O funkci mi nejde, musíme dát lidem signál, že nebude víc odklonů do politického středu,“ dodal.

Šťastný před pátečním hlasováním předložil klubu ODS své argumenty v textu, ve kterém údajně nazval ministra financí Kalouska „nejgeniálnějším škůdcem ODS“.

Poslanec i jeho další naštvaní kolegové balíček daňových změn nakonec ve Sněmovně podpořili − hlasování bylo pro klub ODS závazné.

Většina občanských demokratů dala najevo, že chápe nutnost daňových opatření. „Nejsem z toho nadšená, ale pokud se má rozpočet na další roky stabilizovat, nedá se nic jiného dělat. Solidární daň je v situaci, v jaké jsme, nutné zlo,“ řekla Právu Jana Černochová.

Kabinet přežije, další Tlustí nepovstanou

„Pro nikoho z klubu to nebyla jednoduchá situace, nikdo z nás nejásal. Ale v rámci vyvažování úsporných opatření pro různé sociální skupiny to každý z nás musel překousnout,“ uvedl Jan Pajer.

Rebelové v řadách občanských demokratů, mezi které patří například i bývalý šéf klubu Petr Tluchoř, se nicméně nechystají při středečním hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala ČSSD, natruc hlasovat s opozicí. „Ani na tisícinu vteřiny by mě nenapadlo, že by někdo z poslanců vládní koalice pomohl levici. Už se to jednou stalo, a stigma Tlustého a dalších zůstane v ODS nadlouho,“ podotkl Šťastný.

Narážel na situaci v roce 2009, kdy Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel z ODS pomohli opozici položit vládu Mirka Topolánka. „Snaha měnit některé věci v ODS v náš a její prospěch je pro nás benefitem, ale nesmí se z toho stát vydírání,“ dodal Šťastný. „Pro nedůvěru vládě ruku nezvednu,“ řekl novinářům Petr Tluchoř.

Kubera je proti

Daňový balíček téměř s jistotou narazí v Senátu, kde se dá očekávat, že ho smetou sociální demokraté. Těm se opatření také nelíbí, i když z jiných důvodů. Pomohou jim k tomu i někteří konzervativnější senátoři ODS, jako například teplický primátor Jaroslav Kubera.

„Nebudu pro něj hlasovat v žádném případě. Když zvyšujeme daně jen proto, abychom látali díru ve státním rozpočtu, je to špatně,“ sdělil Právu. Naopak jeho kolega Karel Šebek návrh podpoří: „Jsem ódéesák se sociálním cítěním, takže se solidární daní nemám problém.“

Reklama

Výběr článků

Načítám