Hlavní obsah

DPH vzroste na 15 a 21 procent, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek hlasy koalice prosadila balíček daňových změn, který počítá se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. DPH by od příštího roku měla být 15 a 21 procent. Vláda prosadila i sedmiprocentní solidární daň pro lidi s nejvyššími příjmy a dočasné zrušení zastropování plateb na zdravotní pojištění. Norma zamíří do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek spolu s premiérem Petrem Nečasem ve Sněmovně

Článek

"Tak jsme to prohráli," glosoval po závěrečném hlasování výsledek místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pro hlasovalo 95 zákonodárců, proti bylo 90.

Změna v DPH by měla platit jen omezenou dobu. Od ledna 2016 by se DPH měla sjednotit na 17,5 procenta.

Sedmiprocentní solidarita

Lidé s příjmy nad 100 000 korun budou navíc platit tzv. solidární daň. Z rozdílu této výše a svého skutečného příjmu budou odvádět daň sedm procent. Pokud má tedy někde plat 150 000, bude odvádět navíc k běžné dani k příjmu 3500 korun.

Ruší se i stropy zdravotního pojištění. Lidé s vysokými příjmy tedy budou platit více. Opatření je jen dočasné a platí pro léta 2013 až 2015.

Návrh vedle změn DPH omezuje i výdajové paušály živnostníků, a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů. Týká se to například lékařů nebo advokátů a těch, co mají příjmy z autorských práv. Paušál bude 800 000 korun.

Zvyšuje se i daň z převodu nemovitostí z nynějších tří na čtyři procenta.

Závěrečnému hlasování o úsporném balíčku prosazovaném koalicí, předcházela řada vystoupení vesměs opozičních politiků, kteří upozorňovali na negativní dopady těchto změn na ekonomiku i občany.

Podobu úspor kritizoval i poslanec ODS Petr Tluchoř, který uvedl, že s nimi nesouhlasí, nicméně je respektuje jako většinové stanovisko klubu ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám