Hlavní obsah

Středočeskou ČSSD povede do voleb Řihák, "očista od Ratha" se nekonala

Právo, Radek Plavecký

Místo zatčeného Davida Ratha na kandidátce středočeské ČSSD obsadí starosta Příbrami a senátor Josef Řihák. Ten povede středočeskou sociální demokracii do říjnových krajských voleb. Ve středu večer ho zvolila regionální organizace do čela kandidátky. Zbytek kandidátky se bude volit 12.července.

Foto: Petr Eret, ČTK

Josef Řihák

Článek

Řihák se o pozici lídra kandidátky utkal s nynější hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou. Ta krátce po volbě uvedla, že tento výsledek čekala.

"Podle toho, jak to bylo připravené, se to dalo čekat, každopádně se budu ucházet o další místa na kandidátce,“ uvedla Moravčíková. Nechtěla příliš komentovat to, že Řihák je označován za člověka z tzv. Rathovsko-Dolejšovského křídla. "To nebudu hodnotit, každopádně pan Řihák měl do kanceláře Ratha lepší přístup než já," uvedla Moravčíková s tím, že středočeská ČSSD může jen těžko najít ve svých řadách člověka, který by nebyl s Rathem spojen.

Řihák, který je současně starostou Příbrami a senátorem, už dříve avizoval, že pokud by byl zvolen hejtmanem, skončí se starostováním.

Z Rathových spolupracovníků skončil jen Dolejš

Na své spojenectví se zatčeným bývalým hejtmanem Davidem Rathem doplatil předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš. V čele středočeské organizace ve středu vpodvečer skončil. Krajský výkonný výbor zvolil v rámci „očisty od Ratha“ nové vedení, předsedou se stal starosta Nymburka a náměstek středočeské hejtmanky Miloš Petera. Ten však byl ještě v půlce května náměstkem hejtmana Ratha. Při volbě měl dva protikandidáty Zdeňka Seidla a Jiřího Havlíčka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Petera

Rathova kauza má ve straně jedinou oběť

Pokus o distancování ČSSD od Ratha skončil odstoupením Dolejše. K výměně vedení středočeské organizace vyzvalo nejvyšší vedení sociální demokracie, které požadovalo, aby Středočeši přijali kolektivní politickou odpovědnost za spolupráci s Rathem.

Velká obměna vedení se ale nekonala. Skončil sice předseda Dolejš, ale z jeho místopředsedů Petery se stal předseda KVV a z Josefa Řiháka lídr kandidátky do krajských voleb.

"Nemůžeme se zaobírat sami sebou, ale měli bychom se soustředit na politické nepřátele zvenku, tedy na ODS," uvedl Řihák s tím, že se nehodlá zaobírat tím, kdo je v rámci ČSSD křídlem rathovským či jiným.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Petera coby náměstek pro životní prostředí s někdejším středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Krajský výkonný výbor ČSSD už dříve vyzval radu kraje, aby na krajském zastupitelstvu požádala o důvěru. Rada kraje složená výhradně z členů ČSSD však rezignaci odmítla, což odstupující Dolejš kritizoval. „Jsem přesvědčen, že pokud by tuto sebereflexi krajská vláda učinila, tak by znovu obnovenou důvěru získala. Krajská vláda tak bohužel neučinila. Drtivá většina radních strčila hlavu do písku a k politické odpovědnosti se nepřihlásila. Myslím, že je to chyba a projev politické nevyzrálosti,“ uvedl Richard Dolejš, který ve svém vystoupení podotkl, že rozhodně nebyl sám, kdo jel s lidmi, jako byl Rath, Jiří Paroubek či Stanislav Gross a další „jedním výtahem“ a zejména se pustil do kritiky krajské rady, která rozhodovala s Rathem v čele o všech projektech.

Kritika vlastních řad

„Ptám se, proč tito politici v krajské vládě seděli, za co pobírali odměny a proč vzhledem k jejich postoji z vlády neodstoupili? To by bylo čestné a rovné a ne se s křížkem po funusu zviditelňovat v médiích. Toto mediální vystupování některých členů krajské vlády považuji za katastrofální. To se týká především náměstků hejtmana Robina Povšíka a Zdeňka Seidla. Ti se snažili využít vzniklou situaci k vyřizování stranických účtů, nálepkování druhých a převzetí politické moci v kraji. Tento hyenismus pokrytecky schovávaný pod moralistní roušku, který vypovídá o charakteru těchto jednotlivců, nemá v sociální demokracii co dělat,“ uvedl Dolejš.

Reklama

Související články

Rathův spojenec Dolejš oznámil, že končí

Richard Dolejš, současný předseda středočeské krajské ČSSD a dlouholetý spojenec bývalého hejtmana Davida Ratha, na čtvrtečním jednání špiček regionální...

Výběr článků

Načítám