Hlavní obsah

Jednu z obviněných v kauze Rath propustili z vazby, začala vypovídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ivana Salačová, jedna z obviněných v kauze poslance Davida Ratha, byla propuštěna z vazby. Šéfku stavební firmy Fisa, která se měla podílet na rekonstrukci buštěhradského zámku, propustil soud v pondělí. Salačová byla minulý týden u výslechu a podle všeho začala vypovídat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha

Článek

Propuštění potvrdil Právu Vojtěch Veverka, advokát Salačové. "V důsledku jejího výslechu, který proběhl minulý pátek, pominul rozhodnutím státního zástupce koluzní důvod vazby a za současného přijetí slibu byla v pondělí klientka skutečně propuštěna z vazby," napsal Právu Veverka.

Obsah jejího výslechu nechtěl z taktických důvodů komentovat.

Salačová byla ve vazbě proto, aby nemohla pokračovat v trestné činnosti a neovlivňovala svědky. Projekt byl zastaven, pokračovat v trestné činnosti tedy nelze, pokud byla propuštěna, pominul u ní i druhý důvod, tedy ovlivňování svědků. Je tedy pravděpodobné, že Salačová začala s policií spolupracovat.

Sedm dalších obviněných je podle informací Práva stále ve vazbě, šest z nich odmítlo vypovídat, Rath mluvil ve svůj prospěch.

Právě od Salačové a její firmy mělo být sedm miliónů, které si bývalý středočeský hejtman Rath odnášel v krabici od vína.

Policie už firmu Fisa prověřovala v roce 2007

Policie má k dispozici odposlechy mezi Salačovou a šéfkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou. Z rozhovoru vyplynulo, že peníze by mohly být určeny na volby. Pancová například říká: "Jako pozor, v tomhle třeba už není nikdo jinej než jako já, to potom ještě budu dávat na kandidátku, to není moje, že jo? Dobře víte, že to jsou jakoby na, na…" A Salačová dodává: "Jasně na volby no, jasně, jasně."

Stavební firmu Fisa, kterou Salačová vede, prověřovala policie už v roce 2007 kvůli rekonstrukci domu v Žižicích na Kladensku. Šlo o nadhodnocení ceny stavebních prací, případ byl ale odložen.

Firma v letech 2006-2011 dostala 43 veřejných zakázek celkem za téměř jednu miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám