Hlavní obsah

Prahou pochodují tisíce sokolů, začal jim slet

Právo, ČTK, trj

Tradičního průvodu Prahou před všesokolským sletem, který se letos koná po patnácté, se účastní tisíce lidí. Sjely se sem z celé republiky, ze všech sokolských žup. A mají důvod, Sokol letos slaví sto padesátiny.

Foto: Petr Janiš, Právo

Průvod sokolů na Václavském náměstí

Článek

Sletový průvod vyrazil z Václavského náměstí a půl hodiny trvalo, než z něj odešel poslední Sokol. Míří přes Národní třídu, Smetanovo nábřeží na náměstí Jana Palacha a odtud na Staroměstské náměstí. Naplánován je do 13. hodiny a dané ulice jsou pro auta uzavřeny.

Ze Sokolů čiší dobrá nálada, průvod tvoří mladí i staří a ti chytřejší si s sebou vezou na vozících vodu. Připraveni jsou záchranáři. Průvod je terčem zájmu turistů, Sokolové s nimi žertují. „Příště budeme v Tokiu,“ volal jeden ze starších jičínské župy na japonského fotografa. Mnoho orchestrů hraje lidové a národní písně. Radost oku dělají mladičké mažoretky.

Foto: Petr Janiš, Právo

Průvod sokolů

Foto: Petr Janiš, Právo

Průvod sokolů na Václavském náměstí

Zahraniční hosté přijeli z 15 zemí, zastoupeny jsou například Rakousko, Slovinsko, Kanada, USA, Austrálie či Dánsko, lze vidět i švýcarskou vlajku. Od 15- hodiny v katedrále sv. Víta celebruje kardinál Dominik Duka pro Sokoly mši. Také v 15. hodin na nádvoří malostranského Tyršova domu začne vystoupení folklórní souborů. Potrvá až do večera.

Slavnostní zahájení Patnáctého všesokolského sletu se plánuje na 19. hodinu. Pak v sále divadla ABC zazní Smetanova Prodaná nevěsta. Letos Sokoli nebudou cvičit na strahovském stadiónu. Hromadná vystoupení jsou ohlášena do Edenu. Generálka je ve středu, hlavní program ve čtvrtek a v pátek 5. a 6. července. Vystoupí tisíce cvičenců.

Foto: Petr Janiš, Právo
Foto: Petr Janiš, Právo

Zahraniční hosté přijeli z 15 zemí, zastoupeny jsou například Rakousko, Slovinsko, Kanada, USA, Austrálie či Dánsko, lze vidět i švýcarskou vlajku.

Na slet, který se koná pouze jednou za šest let, se prý Sokoli připravovali od konce roku 2010. Záštitu nad akcí převzal prezident Václav Klaus a ministerstvo školství. Před šesti lety vystoupilo na Strahově 17 tisíc lidí.

Sokol vznikl v roce 1862, založili ho Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Tradice sletů sahá do roku 1882. Cílem Sokola je harmonický rozvoj každé osobnosti. V současnosti čítá jeho členská základna asi 180 tisíc členů sdružených do 42 žup a zhruba 1120 jednot. Více než polovina členů je mládež do 26 let. Kromě sportovních oddílů patří pod Sokola i desítky folklorních, hudebních a divadelních souborů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Letos Sokoli nebudou cvičit na strahovském stadiónu. Hromadná vystoupení jsou ohlášena do Edenu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám