Hlavní obsah

Sněmovna přijala novelu stavebního zákona, kontroverzní přílepek neuspěl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekologické organizace bily před pátečním jednáním Sněmovny na poplach. Poslanci projednávali novelu stavebního zákona, přičemž ekologové varovali, že pokud by zákonodárci přijali i navržené pozměňovací návrhy, občané by přišli o možnost vyjadřovat se ke stavbám z hlediska jejich dopadu na zdraví a kvalitu života. To se nakonec nestalo a kontroverzní změny přijaty nebyly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asociace ekologických organizací sdružená pod názvem Zelený kruh upozornila, že vládou schválený návrh zákona by se mohl výrazně změnit přijetím pozměňovacích návrhů z dílny poslanců.

Doposud se mohou lidé vyjadřovat k vlivu projektů na vzhled krajiny, chráněné druhy zvířat, rostliny či veřejnou zeleň. Zároveň však stavební úřady uznávají připomínky týkající se prašnosti či hluku. Uvedený pozměňovací návrh by tuto možnost zakázal a lidé už by nemohli dávat připomínky k dopadům stavby na zdraví a kvalitu života.

S ekology se před jednáním Sněmovny setkal poslanec Stanislav Polčák (TOP 09), který oznámil, že koalice se ve čtvrtek shodla na odmítnutí přílepku. "Pro demokracii je důležité, aby se veřejnost mohla účastnit rozhodování o svém okolí," uznal poslanec.

Poslanecký přílepek

Jak ekologové upozornili, celý návrh byl  tzv. legislativním přílepkem, tedy novelizací zcela jiného než projednávaného zákona. Konkrétně šlo o novelizaci zákona o ochraně přírody a krajiny, který věcně nesouvisí s novelou stavebního zákona.

Zároveň připomínali, že i Ústavní soud tuto formu novelizace zákonů zapověděl.

"Účast veřejnosti ve stavebním řízení je důležitá a v demokratickém státě naprosto nutná věc. Zákony jsou od toho, aby pro tuto účast stanovily jasná a zřetelná pravidla, která mají zajistit, aby účast veřejnosti byla co nejúčinnější. V žádném případě nemá být omezována,“ připomněl ředitel Centra pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan.

Foto: Profimedia.cz

Sklad zásilek. Ilustrační foto

Zábor půdy pro skladiště? Podle poslanců zdarma

Průmyslovým stavbám a skladištím navíc přílepek uděloval výjimku z povinnosti platit za zábor kvalitní zemědělské půdy.

Právě zábor zemědělské půdy je v posledních letech stále masivnější a do budoucna může představovat výrazný problém. Poplatky za zábor se zvýšily loni právě kvůli neúměrnému množství zabírané půdy. Povinnost zrušit poplatek za zábor se poslanci snažili dostat do nesouvisejících zákonů i loni na podzim.

Norma zároveň přináší jednodušší povolování staveb, zkracuje některé lhůty a zvyšuje poplatky za povolování staveb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám