Hlavní obsah

Policie prověřila financování Věcí veřejných

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř rok prověřovala protikorupční policie účetnictví Věcí veřejných (VV). Podezření na praní špinavých peněz, především v souvislosti s dary do stranické pokladny od poslance a ekonomického experta VV Michala Babáka, se ale nepotvrdilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Babák

Článek

„Provedli jsme výslechy mnoha osob, zadali jsme znalecký posudek a vycházeli jsme i z forenzního auditu. Byť posudky ukázaly na některé nesrovnalosti či nesprávnosti v účetnictví, tato zjištění pro nás nebyla dostatečná, abychom zahájili trestní stíhání proti konkrétní osobě,“ potvrdil zjištění Práva mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Čeho přesně se zjištěné nesrovnalosti týkaly, mluvčí neupřesnil. Policisté případ v květnu odložili s tím, že se neprokázalo, že došlo ke spáchání trestného činu. Rozhodnutí posvětili i žalobci.

„Státní zastupitelství to akceptovalo,“ řekla Právu bez dalších podrobností šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Babák není překvapen

„Tuto zprávu nevím, nicméně mě to nepřekvapuje,“ reagoval ve středu pro Právo Babák. Čekal prý, že k odložení případu dojde, protože policie nemohla „nic negativního“ najít.

Protikorupční útvar se do prověřování účetnictví VV pustil počátkem loňského června. Podle Ibeheje se detektivové zaměřili na finance strany od září 2009 do prvního čtvrtletí roku 2011.

Zájem policie vyvolaly například loňské články o penězích, které straně posílal Babák. Přispělo k němu i trestní oznámení pro podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, které na Babáka podal finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ).

Dodával jsem jim veškeré účetnictví všech mých firem, kompletní účetnictví Věcí veřejných, vydavatelství Pražan, veškeré mé výpisy. Absolutně vše, co souvisí s jakýmikoli financemi mé osoby.
Michal Babák

Ten tehdy zjistil, že přes Babákovy účty proteklo na konta VV 11,5 miliónu korun. Babák Právu řekl, že od té doby byl několikrát na policii a s detektivy úzce spolupracoval. „Dodával jsem jim veškeré účetnictví všech mých firem, kompletní účetnictví Věcí veřejných, vydavatelství Pražan, veškeré mé výpisy. Absolutně vše, co souvisí s jakýmikoli financemi mé osoby,“ uvedl včera poslanec.

Policii prý šetření ulehčil i tím, že nechal provést audit za posledních deset let, který se týkal financí jeho, strany i firem. „V podstatě jsme probírali opravdu veškeré příjmy a výdaje: co jsem si kdy koupil, jaké dovolené, jaké ledničky, a že jsem si na to opravdu vydělal, buď zdaněnými penězi, nebo penězi, které jsem dostal například z dědictví,“ podotkl Babák.

Podle loňského zjištění FAÚ přinesl v předchozích dvou letech do banky v hotovosti 7,8 miliónu. Z toho celkem 6,5 miliónu obratem přišlo na konto VV. Dalších pět miliónů prý poslal straně loni v březnu. Babák včera uvedl, že šlo o jeho vlastní, zdaněné peníze nebo o finance, které si půjčil od soukromých společností.

Praní peněz nezjistil ani audit

FAÚ podle něho okolnosti transakcí vytrhl z kontextu. „Já jsem například vybral určitý obnos peněz v pondělí, pro určitý účel, a v úterý jsem je složil, protože jsem je nepotřeboval. To FAÚ, respektive to trestní oznámení tam mělo jen ty vklady, ale nemělo tam ty výběry,“ řekl. Dodal, že loni také splatil veškeré své půjčky.

VV již v loňském roce nechaly své financování prověřit auditory. Ani kontroloři však nepřišli na to, že by VV praly špinavé peníze nebo že by peníze od Babáka pocházely z trestné činnosti.

Audit podle tehdejšího vyjádření strany poukázal pouze na nedostatky, například ve formě dvakrát proplacených faktur nebo nezaplacených účtů.

Pochybnosti ohledně financování VV se objevily i letos. Jak Právo na jaře upozornilo, týkaly se miliónových darů zaslaných firmami přes „schránky“ v Panamě, od firem se zakrytou strukturou, případně darů od jednoho člověka z několika firem sídlících na jedné adrese.

VV jakékoli problémy kolem sponzorování strany odmítly. Předseda sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM) koncem dubna zaslal nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi dopis s dotazem, zda je financování VV vyšetřováno.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová Právu řekla, že nejvyšší žalobci evidovali pouze prověřování, které dozorovalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám