Hlavní obsah

Kalousek přišel mezi demonstranty, jeden z nich jej udeřil

Praha

Asi dvě stě lidí ve čtvrtek demonstrovalo před ministerstvem financí proti reformám ministra Miroslava Kalouska (TOP 09). Akci uspořádala platforma odborů a aktivistů Stop vládě. Mezi protestující přišel ministr Kalousek, který od jednoho z protestujících dostal lehký pohlavek.

Ministr financí Miroslav Kalousek dostal ránu do hlavyVideo: FTV Prima

 
Článek

Ve 14:30, kdy měla akce začít, bylo před úřadem asi 40 lidí. Krátce před patnáctou je posílil průvod odborářů s transparenty a píšťalkami. Počet účastníků se zpětinásobil Demonstranti zaplnili chodník a část silnice, takže musela policie řídit dopravu.

Ke vchodu do budovy ministerstva organizátoři postavili stan. Nabízeli v něm k podpisu petice a také dopis pro ministra s výzvou k odstoupení. Podle pořadatelů je Kalousek osobně odpovědný za "asociální zvyšování daňové zátěže a za neuvážené škrty".

Kalousek dostal pohlavek

Ministr financí sám přišel mezi demonstrující. Vyšel před budovu ministerstva, kde pronesl krátký projev. Následně jej demonstranti obklopili, zahrnuli jej nadávkami, šťouchanci a plivali na něj. Kalousek utržil podle svědků dokonce několik šťouchanců zezadu na temeno. Zpátky do úřadu jej museli doprovodit policisté.

"Oni nechtějí hovořit, oni chtějí řvát. Oni nechtějí pracovat, oni chtějí peníze někoho jiného," řekl novinářům ještě před ministerstvem Kalousek.

"Respektuji legitimitu protestu proti vládním krokům. Nikdy jsem se nebránil diskuzi a střetu argumentů. I to je důvod, proč jsem dnes přišel mezi demonstrující, abych s nimi diskutoval. Přiznám se, že reakce mě nepřekvapila. Zbabělec se ukrývá v davu, křičí, plive a bojí se argumentů. Závěr je jediný: předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil přivedl dnes před ministerstvo financí pouze zbabělce. Nemám mu to za zlé, nezbývá mu nic jiného. Slušní a stateční lidé za ním dnes už nejdou," komentoval událost Kalousek následně v prohlášení.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeden z účastníků demonstrace se pustil do ministra financí Miroslava Kalouska

"Incident jsem neviděl," řekl Právu šéf největší odborové ústředny Jaroslav Zavadil. "Když ministr přišel, vyzval jsem lidi, aby mohl mluvit. Nenechali ho. Naštvanost lidí je velká, nemohl čekat, že mu budou tleskat," řekl Zavadil.

Okupace ministerstev trvá týden

Odboráři a aktivisté uvedli, že růst daně z přidané hodnoty zhoršuje životní úroveň většiny lidí v zemi. Škrty podle nich zas omezí veřejné služby a negativně se podepíšou na bezpečnosti či vzdělávání. Podvážou prý i hospodářský růst.

Série akcí s názvem "Okupujeme ministerstva" odstartovala minulý týden u ministerstev kultury a školství. Tento týden pokračovala v pondělí u ministerstva zdravotnictví a ve středu u ministerstva práce. Do blokád se zapojily jen desítky lidí.

Podle mluvčího platformy Jana Májíčka akce však neměly být masové, měly poskytnout další prostor pro diskusi a vysvětlení dopadů reformních záměrů vlády. Místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová ale řekla, že ji osobně malá účast trošku zklamala, očekávala na protestech víc lidí.

K pořádání demonstrací a dalších akcí se platforma Stop vládě rozhodla po dubnové stotisícové demonstraci na Václavském náměstí. Považovala ji za mandát od veřejnosti k protestům a tlaku na vládu.

Anketa

Měli demonstranti důvod k fyzickému napadení ministra Kalouska?
Ano, zasloužil si to.
68 %
Ne, bylo to zbabělé.
32 %
Celkem hlasovalo 51430 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám