Hlavní obsah

Proti Rathovi by mohli u soudu stanout i tři žalobci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se případ stíhaného poslance Davida Ratha dostane až k soudu, může nastat v českém právním prostředí ojedinělá situace. Na straně obžaloby by totiž mohli zasednout hned tři státní zástupci najednou. Běžně přitom k soudu chodí pouze jeden dozorový státní zástupce, který kauzu žaluje.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

David Rath přijíždí v policejním voze do věznice v Litoměřicích

Článek

Důvodem této výjimečné situace je skutečnost, že stejně jako policejní operativci z protikorupčního útvaru mají i ústečtí žalobci v Rathově kauze svůj zvláštní tým, který vede náměstkyně tamního krajského zastupitelství Lenka Bradáčová.

Sama však oficiálně není dozorovou žalobkyní, administrativně má věc na starosti její podřízený Jiří Pražák a právě on by měl po zatím vzdáleném ukončení vyšetřování následně oficiálně podávat obžalobu. U soudu by s ním však mohla být i ona a ještě další státní zástupce.

„Není to vyloučeno. Jenom jeden žalobce zastupuje obžalobu u soudu, i když tam mohou sedět dva nebo tři. Ti dva mu pak můžou radit, jako se nám to už jednou stalo, kdy jsme u jednoho zasedání seděli dva. Ale pouze jeden mluví a ti ostatní mu mohou předkládat materiály, pomáhat se v tom orientovat,“ poznamenala Bradáčová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Na poznámku, že není vůbec běžné, aby za stůl určený obžalobě zasedlo v jednací síni hned několik státních zástupců, odvětila jednoznačně: „Takovéto kauzy taky nikdy nebyly.“

Bradáčová doplnila, že jejímu týmu státních zástupců pomáhali při samotném zátahu na osm obviněných osobně přímo na místě ještě další ústečtí kolegové, například vedoucí trestního oddělení ústeckého zastupitelství Zdeněk Bust.

Pomáhal, kdo mohl

„Ten se účastní různých úkonů, protože to ve dvou lidech nemůžeme zvládnout, takže se v tom týmu každý podílí na některých úkonech,“ podotkla šéfka Unie státních zástupců.

„Celou dobu se na tom případu podílí tým lidí. Z pozice náměstkyně tým řídím, mohu si vyhradit jakýkoli úkon, a proto také některé úkony provádím. Administrativně musí spis vést jeden státní zástupce. Nejdříve to byl Radek Bělor, teď je to doktor Pražák,“ nastínila Právu Bradáčová.

Bělor byl v Ústí pouze na stáži, ale stejně jako Pražáka si je Bradáčová jako nadějné státní zástupce vychovala. Ona sama podle svých slov rozhoduje o tom, komu je věc podle specializace a schopností daného člověka přidělena.

„Dozorový státní zástupce se mnou konzultuje a schvaluji mu jako nadřízená veškeré úkony, které tam probíhají. Některé si ale vyhradím a sama provádím,“ přiblížila svou vůdčí roli v Rathově případu Bradáčová, která se osobně účastnila například výslechů obviněných či rozhodování o jejich vazbě.

Dodala, že v samotné kauze zatím proti situaci z minulého týdne k žádným výrazným změnám vůči osmi stíhaným nedošlo.

Rampula informace ještě nedostal

„Další obvinění nebo rozšiřování stíhání zatím neproběhlo,“ uzavřela v pondělí Bradáčová.

Informace k celé kauze si od ústeckých žalobců vyžádal pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Jak v pondělí Právu řekl, ještě nedorazily.

„Stále na to čekáme, každopádně v tuto chvíli pro změnu žalobce nevidím důvod,“ odpověděl Rampula v reakci na diskuzi o příslušnosti případu severočeským žalobcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám