Hlavní obsah

Izraelský premiér vzal s sebou do Prahy půlku vlády, s Čechy si notoval

– Praha
Novinky, val

Na dvoudenní návštěvu přiletěl ve čtvrtek do Prahy izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Spolu s ním dorazilo také sedm izraelských ministrů. Setkali se spolu s českými protějšky a pochválili vztahy obou zemí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na návštěvě v České republice s Petrem Nečasem

Článek

Letadlo s izraelskou delegací přistálo v Praze po poledni. Jelikož patří izraelský premiér k velmi střeženým politikům, jeho návštěva byla v Praze důvodem ke zvýšeným bezpečnostním opatřením. Povoláno bylo zhruba 500 policistů.

Osmičlenná izraelská delegace se v České republice setkala se svými protějšky z Nečasova kabinetu. Jednali například na téma vývoje v oblasti hospodářství a kultury. Rovněž se bavili o vzájemných vztazích obou zemí.

„Obě dvě naše ekonomiky staví na inovacích,“ uvedl například Petr Nečas s tím, že právě Izrael je v této oblasti inspirativním partnerem pro Českou republiku.

Nečas odmítl bojkotování Izraele

Český premiér také Netanjahua ujistil o podpoře České republiky Státu Izrael. „Zásadně odmítáme delegitimizaci a bojkot Státu Izrael,“ konstatoval. „Trvalého míru lze dosáhnout jen přímým jednáním obou stran,“ dodal premiér.

„Češi chápou, co to je být ohroženou demokracií v nebezpečném regionu,“ oplatil Nečasovi jeho slova jeho izraelský protějšek. „Máme společný cíl, kterým je dosáhnout bezpečnosti, prosperity a míru,“ uvedl. Zároveň podotkl, že si cení přátelských vztahů obou zemí a přístup České republiky označil za možná nejlepší mezi zeměmi EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám