Hlavní obsah

Sociální demokraté se omluvili za Ratha

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté se ústy místopředsedy Michala Haška omluvili za Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku. Zástupci ČSSD také vyzvali obviněné členy strany, aby rezignovali na své politické funkce.

ČSSD se omluvila za RathaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

"Není na místě nic jiného než omluva české veřejnosti," řekl místopředseda Michal Hašek. Událost jej prý mrzí coby šéfa krajů o to víc, že Rath byl právě hejtmanem Středočeského kraje.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůraznil přesvědčení ČSSD, že pakliže se podobné podezření dotkne osoby z veřejné sféry, měl by dotyčný z veřejného života odejít. "Jeho (Rathovo) chování je pro nás nepřijatelné, je nepochopitelné a zcela jistě je nemorální," řekl Sobotka s tím, že šlo o vážné selhání.

Sobotka rovněž vyzval Ratha a další případné obviněné z ČSSD, aby zvážili své další kroky. Pokud jsou mezi zadrženými kromě Ratha i další členové ČSSD, měli by pozastavit členství ve straně a rezignovat na všechny veřejné a politické funkce. "Všichni dotčení sociální demokraté by ihned měli pozastavit členství, jinak o něm rozhodne předsednictvo v pátek," prohlásil Sobotka.

Rath by podle Sobotky měl nejen rezignovat na své funkce, ale rovněž odstoupit z kandidátky pro nadcházející volby do krajů. Tento krok označil šéf ČSSD za "naprosto nezbytný". Sobotka také za poslance ČSSD uvedl, že budou ve Sněmovně hlasovat pro Rathovo vydání policii.

Poslanec David Rath byl v pondělí zadržen a v úterý obviněn z přijetí úplatku. Převzít měl sedm miliónů korun. Spolu s ním bylo obviněno dalších sedm osob. Mezi nimi například bývalý poslanec ODS Petr Kott.

Reklama

Výběr článků

Načítám