Hlavní obsah

Žalobkyně podala návrh na uvalení vazby na Ratha

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala v úterý návrh na vzetí středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) do vazby. Poslanec byl už obviněn z trestného činu přijetí úplatku. Policie ho zadržela v pondělí v noci bezprostředně po činu. Přímo v rukách měl sedm miliónů korun, což je podle žalobkyně Bradáčové jasný důkaz.

Policie přivezla Ratha k domovní prohlídceVideo: Metropol TV

 
Článek

O uvalení vazby by měl rozhodnout okresní soud v Ústí nad Labem ve středu. Vzhledem k tomu, že u tohoto řízení musí být Rath přítomen, policie ho buď převeze do Ústí, nebo za ním dorazí soudce do Prahy.

„Poslanec České republiky byl zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu,“ uvedla Bradáčová. Rathovi podle ní bylo již sděleno obvinění a byl vyslechnut. Obviněn byl z trestného činu přijetí úplatku. Podle Bradáčové měl v rukou sedm miliónů korun.

K případu se vyjádřil také policejní prezident Petr Lessy. Ten se ohradil proti existenci jakýchkoli politických vlivů v tomto případu. „Jako policejní prezident zcela jednoznačně odmítám jakoukoli politizaci tohoto případu,“ řekl Lessy a zdůraznil, že policie zde není od toho, aby zasahovala do politické soutěže jednotlivých stran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec, dozorová státní zástupkyně Lenka Bradáčová a policejní prezident Petr Lessy (zleva) na brífinku k zadržení Davida Ratha.

Rath byl zadržen v pondělí večer. Spolu s ním bylo zadrženo dalších sedm osob - tři muži a čtyři ženy. Jedním z mužů má být bývalý poslanec Petr Kott. Všem již bylo podle Bradáčové rovněž sděleno obvinění z trestných činů od poskytování úplatku po machinace při zadávání veřejných zakázek.

Na případu pracovala stovka policistů

Ředitel útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec upřesnil, že k dané činnosti došlo při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Na případu pracovalo 100 policistů z protikorupčního útvaru.

Podle některých informací mohl úplatek souviset s využíváním evropských dotací v kladenské nemocnici. Policie tam v úterý dopoledne z jednoho ze zaparkovaných vozů odnesla batoh. [celá zpráva]

Foto: Petr Janiš, Právo

K výslechu Davida Ratha, který se konal v jeho hostivickém domě, přivezla policie elektronickou počítačku peněz.

S poslancem je s nejvyšší pravděpodobností stíhána ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. ČTK uvádí s odkazem na ekonomicko-obchodního náměstka nemocnice Jaroslava Pokorného, že policie zapečetila její kancelář a vstup do pracovny hlídají kriminalisté. Pancovou zřejmě odvezla policie z jejího domu v Rudné u Prahy a vpodvečer ji přivezla na výslech do Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadržení Ratha vyvolalo v ČSSD zděšení

Zadržení středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha vyvolalo v soc. dem. zděšení. V důvěrné informační SMS, kterou si straníci rozesílali, se omezují...

Výběr článků

Načítám