Hlavní obsah

Prahou potáhnou odboráři, studenti i postižení. Žádají konec Nečasovy vlády

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společná platforma odborů, občanských iniciativ a sdružení Stop vládě představila kroky, kterými chce v následujících dnech protestovat proti vládě Petra Nečase. Jedním z nich je pochod Prahou, plánovaný na 22. května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mluvčí platformy Stop vládě Jan Májíček

Článek

Protestující iniciativy hodlají následujících několik dní vytáhnout proti současnému kabinetu. Nelíbí se jim úsporná opatření z dílny kabinetu Petra Nečase, jehož demise patří mezi hlavní požadavky iniciativ.

Od pondělí do pátku bude na pražském Andělu občanům k dispozici stan, v němž se budou střídavě nacházet zástupci jednotlivých iniciativ. Bude sloužit také jako základna pro informační kampaně, kde bude možné sehnat materiály o vládních reformách. Večer se na tomto místě budou pořádat veřejné debaty na různá témata. Lidé budou moci na místě podepsat petici za odstoupení vlády.

Po pochodu městem okupace ministerstev

Vrcholem protestních akcí, které platforma Stop vládě chystá, bude pochod, jenž vyjde 22. května od náměstí Winstona Churchilla v Praze k úřadu vlády. "Vyzýváme všechny občany, kteří nesouhlasí s reformami, které připravuje Nečasova vláda, aby se k nám přidali," uvedla místopředsedkyně odborové centrály ČMKOS Radka Sokolová.

Zástupci odborů už dříve avizovali, že po protestním pochodu bude následovat takzvaná okupace ministerstev, kdy se budou aktivisté shromažďovat před budovami jednotlivých resortů.

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása informoval o chystané demonstraci seniorů a postižených, která se uskuteční 30. května na náměstí Jana Palacha. Smyslem má být podle něj vyjádřit zásadní nesouhlas se změnou valorizace důchodů. "Požadujeme, aby byla zastavena důchodová reforma," dodal Krása.

Do protestních akcí se přidají také další iniciativy, jako je například Iniciativa za svobodné vysoké školy, která protestuje zejména proti reformě vysokého školství, nebo sdružení nájemníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám