Hlavní obsah

VV podle zákulisních informací podmiňují vládnutí zachováním porodného

Právo, Novinky, jas, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý by mělo být jasno o tom, zda bude pokračovat vládní koalice ODS, TOP 09 a VV. Pokud se strany nedohodnou na podobách rozpočtů pro roky 2013 a 2014 a dalších úsporách, může celý koaliční projekt skončit a ke slovu by se dostali občané při předčasných volbách. Předseda VV Radek John po zasedání výkonné rady uvedl, že jednání koalice bude dlouhé a výsledek je velmi nejistý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, premiér a šéf ODS Petr Nečas a lídr VV Radek John

Článek

"Máme revizi koaliční smlouvy a připravujeme pozice pro odpolední jednání," uvedl John. O výsledku nechtěl spekulovat. "Nevsázel bych si," odpověděl na dotaz, zda vláda vydrží, či padne.

Chceme prosadit zdanění hazardu a hodláme prosadit, aby se dále vyplácela mateřská, uvedl šéf VV po jednání. „Po ekonomické stránce nebude problém se dohodnout, ale ďábel je ukrytý v detailech,“ uvedl John.

John před jednáním novinářům řekl, že je klíčové odpoledne, kdy koalice bude jednat o 50 stránkách koaliční smlouvy. Podle něj však VV nemají problémy s ekonomickými návrhy a škrty.

John uvedl, že některé věci obsažené v revizích koaliční smlouvy nejsou pravda a že se musí uvést do souladu s realitou, které body smlouvy nebudou naplněny. "Ďábel je ukryt v detailu," uvedl s tím, že Nečas je k návrhům VV vstřícný. "Závisí na tom, jestli se TOP 09 bude ochotna dohodnout, s ODS bychom se bývali dohodli už minulý týden," dodal.

„Jedná se o revizi koaliční smlouvy. Chceme do ní dostat například nový termín, a to je malá novela horního zákona. Dnes nebudeme jednat o personálních změnách na ministerstvech,“ doplnila místopředsedkyně Karolína Peake.

VV: Na zachování porodného trváme

Podle informací Práva z uzavřeného jednání výkonné rady Věcí veřejných trvají véčkaři na zachování porodného. Potvrzují, že jsou proti zmrazení důchodů, ale kývli pro zdanění výdělků pracujících důchodců.

Véčkaři rovněž souhlasí s uhlíkovou daní při zvýhodnění topení plynem. Nejspíš už za dva roky by mohla uhlíková daň zasáhnout každého, kdo topí uhlím či topnými oleji či bere teplo od malých tepláren.

Podle úvah ministerstva financí by daň měla přinést do státního rozpočtu až pět miliard korun. Pro lidi by uhlíková daň znamenala citelný růst nákladů na vytápění. Průměrná domácnost používající uhlí pro topení a ohřev vody by ročně zaplatila navíc o 2600 korun.

Spory o porodné
Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) v únoru navrhl, aby porodné bylo začleněno do rodičovského příspěvku. Fakticky by se tak ale zrušilo. Místo toho by měli rodiče mít možnost vybrat si určitou částku z rodičovské hned po narození potomka.Nyní začínají rodičovské příspěvky pobírat, až když je dítěti půl roku. Do té doby matky mívají mateřskou. Celkem je na rodičovské možné vyčerpat 220 000 korun, a to do čtyř let dítěte. Dobu pobírání si lidé mohou od ledna nově podle potřeby stanovit sami.Drábkovo ministerstvo přišlo s tímto návrhem krátce poté, co ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl zmrazit v letošním státním rozpočtu výdaje za 23,6 miliardy korun. V rámci toho se porodné mělo zrušit úplně, stejně tak zmrazit důchody, zvyšovat daně či zrušit některé úřady.„Ekonomičtí ministři se porodným zabývali opakovaně, k žádnému závěru v tomto bodě ale zatím nedospěli,“ řekla v úterý dopoledne Právu mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová.

Peake: Usnesení o demisích stále platí

Na odpolední schůzce se podle ní dohodnou termíny schůzek K9, na kterých se budou řešit „konkrétní věci, například problematika MPSV“. Peake také prohlásila, že usnesení o demisích ministrů VV stále platí a nebylo zrušeno.

Další místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová před jednáním uvedla, že věří v pokračování kabinetu. Rovněž podle šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bárty existuje "ambice se dohodnout“.

Nenecháme se do ničeho tlačit, upozorňuje ODS

Dopoledne jednali rovněž zákonodárci za ODS. Ti vyslovili podporu krokům premiéra. ODS podle nich odmítá, aby si koaliční partneři vynucovali změny ve vládě či změny priorit kabinetu.

ODS je připravena pouze vyjmout z programového prohlášení body, které se kabinetu nepodaří s ohledem na čas nebo rozpočtové možnosti prosadit.

Koaliční diskuse začne ve 14 hodin. Ještě před tím zasednou ekonomičtí ministři.

Premiér chce mít jasno

Součástí koaliční dohody musí být podle představy premiéra Petra Nečase (ODS) i nezbytné legislativní kroky, které umožní dostat deficit veřejných financí od roku 2013 pod tři procenta HDP. Ve hře je rovněž rušení či slučování vrcholných úřadů státní správy včetně ministerstev. Rozpočtová opatření by měla být přijata na středečním jednání kabinetu. [celá zpráva]

K razantnímu vývoji došlo poté, co grémium nejmenší koaliční strany VV vyzvalo své ministry, aby s účinností k 1. květnu podali demisi. Ačkoliv tak žádný z trojice ministrů neučinil, radikalizace postojů VV vedla Nečase k požadavku, aby do úterý bylo jasno o pokračování koalice. TOP 09 rozpočtové škrty a další úspory podobně jako ODS podporuje. [celá zpráva]

Spory uvnitř vlády uvítala opoziční ČSSD, která okamžitě přispěchala s návrhem na co nejrychlejší vypsání předčasných voleb. Kdyby se koalice nedohodla, mohlo by se hlasování podle představ ODS konat například 22. a 23. června. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám