Hlavní obsah

V Jeseníkách našli snowboardistu pomocí aplikace v mobilu

Jeseníky

Snowboardistu, který ztratil orientaci v terénu v okolí Ovčárny v Jeseníkách, pomohla v neděli najít speciální mobilní aplikace horské služby.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novináře o tom v pondělí informoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Muž sjel při přejíždění ke Kurzovní chatě do údolí, kde není signál. Ve svém telefonu měl však stažen software, pomocí kterého vyslal záchranářům signál se svou polohou. Pracovníci horské služby jej vzápětí našli. Muž svůj výlet přečkal bez újmy.

„Snowboardista si chtěl zkrátit cestu z horní stanice na Ovčárně na Kurzovní chatu. Nebyla přitom dobrá viditelnost a dostal se do údolí,“ řekl Klimeš. Aplikace, kterou měl muž v telefonu, zajistí v podobných případech rychlé a snadné přivolání pomoci nejbližší hlídky horské služby.

Aplikace dokáže odeslat horské službě nouzovou SMS zprávu s přesnou polohou uživatele telefonu.

„Pomůže to v místech, kde je špatný signál. Odešle se SMS se jménem, telefonním číslem a souřadnicemi. Takhle jsme se o něm také dozvěděli. Určitě je to pomoc, když známe souřadnice, jsme schopni člověka nalézt,“ uvedl dispečer Horské služby v Jeseníkách Jaroslav Tejnský. Doplnil, že pátrání trvalo necelou hodinu a ztraceného muže poté horští záchranáři v pořádku přepravili na chatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám